Afrika'daki siber suçlulara karşı operasyonlar yapıldı, 1006 kişi tutuklandı
Interpol ve Afripol'ün öncülüğünde yürütülen "Serengeti" operasyonu kapsamında 19 Afrika ülkesindeki yetkililer 1006 şüpheliyi tutuklarken, 134.089 kötü amaçlı altyapı ve ağı etkisiz hale getirdi.
Gerçekleştirilen "Serengeti" operasyonu 2 Eylül - 31 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirildi. Bu süre içerisinde fidye yazılımlarından ticari e-posta ihlaline (BEC) kadar uzanan pek çok siber suç eyleminin arkasındakiler hedef alındı.
Operasyon kapsamında 35 binden fazla mağdur tespit edilirken, küresel çapta yaklaşık 193 milyon dolarlık maddi kayba yol açan vakalar yaşanmış. Kolluk kuvvetleri 1006 şüpheliyi tutuklarken, 134.089 kötü amaçlı altyapı ve ağı etkisiz hale getirdi.
Interpol yetkilileri tüm vaka listesini yayınlamazken sadece bir kaç tanesine atıfta bulundu. Bu vakaların birinde; Beş Çin vatandaşı da dahil olmak üzere toplamda 8 kişinin Senegal'de 1800'den fazla kurbanı etkileyen 6 milyon dolarlık bir Ponzi şemasıyla bağlantılı olarak tutuklandı. Gerçekleştirilen aramalarda 900'den fazla SIM kart, 11 bin dolar nakit para, telefonlar, dizüstü bilgisayarlar ve kurbanların kimlik kartlarının kopyaları bulundu.
Nijeryalı yetkililer, mesajlaşma platformları aracılığıyla kripto para birimi getirileri konusunda sahte vaatler vererek insanları kandıran bir kişiyi tutukladı. Tutuklanan kişinin 300 bin dolardan fazla maddi gelir elde etmiş olabileceğine inanılıyor.
Kenya polisi, bankacılık sisteminin güvenlik protokolünü değiştirerek çalıştırılan sahte komut dosyaları aracılığıyla çalınan fonların, SWIFT aracılığıyla Birleşik Arap Emirlikleri, Nijerya ve Çin üzerinden "dijital varlık kuruluşlarına" dağıtan bir çeteyi ortaya çıkardı ve şimdiye kadar 24 tutuklama gerçekleşmiş.