ABD, LockBit ile bağlantılı iddiasıyla bir İsrail vatandaşının iadesini talep ediyor

ABD, LockBit ile bağlantılı iddiasıyla bir İsrail vatandaşının iadesini talep ediyor
Photo by Kaur Kristjan / Unsplash

Daha önce açıklanmayan ancak yakın zamanda ortaya çıkan yeni bir bilgiye göre LockBit'in geliştiricileri arasında yer aldığı iddiasıyla İsrail vatandaşı bir kişi Ağustos ayında İsrail'de tutuklanmış. ABD hükümeti, tutuklanan kişinin iadesini talep ediyor.

ABD Adalet Bakanlığı tarafından 20 Aralık'ta paylaşılan bilgilere göre hem İsrail hem de Rusya vatandaşı olan 51 yaşındaki Rostislav Panev, 2019 ile 2024 yılları arasında LockBit fidye yazılım grubuna yazılım geliştiricisi olarak yardım etmekle suçlanıyor.

Tutuklanma sırasında incelenen dijital envartenlere göre Panev, LockBit'in Dark Web çevrimiçi deposunun yönetici kimlik bilgilerine, fidye yazılımının kaynak koduna ve çalınan verileri sızdırmak için kullanılan "StealBit" adlı bir iştirak aracının kaynak koduna sahipti. Buna ek olarak iştirakler tarafından kullanılan LockBit kontrol paneli için kimlik bilgilerine erişimi de varmış.

Mahkeme belgelerine göre Panev'e ait bir kripto para cüzdanına yönelik yapılan incelemelerde, Haziran 2022 ile Şubat 2024 arasında yaklaşık 230 bin dolar ödeme gerçekleşmiş.

Panev'in İsrail'li yetkililerle yaptığı görüşmelerde LockBit grubu için kodlama, geliştirme ve danışmanlık işi yaptığını ve bu iş için ABD'li yetkilileri tarafından tespit edilen transferlerle tutarlı olarak kripto para cinsinden düzenli ödemeler aldığını itiraf etmiş.

2024 yılının Şubat ayında Birleşik Krallık Ulusal Suç Teşkilatı, FBI, Europol ve çeşitli uluslararası polis teşkilatlarının dahil olduğu uluslararası kolluk kuvvetleri tarafından LockBit fidye yazılımı grubuna yönelik "Cronos" operasyonu gerçekleştirilmişti. Verilen bilgilerden anlaşıldığı kadarıyla Rostislav Panev ismi Cronos operasyonu sonucunda elde edilen delillerden sonra ortaya çıkarılmış.

Bunlar ilginizi çekebilir!

AWS S3 bucket'larını SSE-C ile şifreleyen fidye yazılımı tespit edildi

AWS S3 bucket'larını SSE-C ile şifreleyen fidye yazılımı tespit edildi

Yeni tespit edilen bir fidye yazılım grubu, hedef kuruluşların AWS S3 bucket'larında depolanan verileri şifrelemek için AWS'nin Müşteri Tarafından Sağlanan Anahtarlarla Sunucu Tarafı Şifreleme (SSE-C) özelliğini kullanarak fidye talep ediyor. Halcyon güvenlik araştırmacıları tarafından yayınlanan yeni bir istihbarat raporunda Codefinger olarak adlandırılan tehdit aktörünün tespit edildiği

By Editor
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu

8 Ocak 2025'te (bugün) yayınlanan kararnameyle, Cumhurbaşkanlığına bağlı Siber Güvenlik Başkanlığı kurulduğu duyuruldu. Yayınlanan kararnameye göre yeni Siber Güvenlik Başkanlığının görev ve yetkileri; -- Siber güvenliğin sağlanması amacıyla politika, strateji ve hedefleri belirlemek, eylem planları hazırlamak, mevzuat çalışmalarını yürütmek, ilgili faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak, bunların etkin şekilde uygulanmasını takip

By Editor
2024 yılında açıklanan Türkiye'deki fidye yazılım kurbanları

2024 yılında açıklanan Türkiye'deki fidye yazılım kurbanları

Fidye yazılım odağında 2024 yılı geçmiş senelerde olduğu gibi oldukça hareketli bir yıl yaşadı. Özellikle bu yıl içerisinde kolluk kuvvetlerinin LockBit grubunun operasyonlarını büyük sekteye uğratmasıyla, devam eden süreçte çok hızlı bir şekilde yeni gruplar ortaya çıktı ve ön sıralara da yerleşmeye başladılar. Herkese açık olarak yayınlanan verilerden elde ettiklerimize

By Editor