MortalKombat fidye yazılımı, Türkiye dahil birkaç ülkeyi hedef aldı

MortalKombat fidye yazılımı, Türkiye dahil birkaç ülkeyi hedef aldı

Cisco Talos’un güvenlik araştırmacıları, Aralık 2022’den bu zamana kadar yeni bir tehdit aktörünü takip ettiklerini belirtiyor. Araştırmacılar, tehdit aktörlerinin  MortalKombat adlı fidye yazılımını ve kurbanların kripto para birimlerini çalmaya yarayan Laplas Clipper’ın GO varyantı zararlı yazılımı dağıttıklarını ortaya çıkardı. Pek çok kurbanın ABD merkezli olduğu ancak Filipinler, Birleşik Krallık ve Türkiye’de de etkilenen bazı kurum yada kuruluşların olduğu belirtiliyor.

Gerçekleştirilen teknik analizlerde, fidye yazılım bulaştığı sistemlerde bir dizi popüler video oyunu ve filmi kapsayan Mortal Kombat medya serisine gönderme yapan duvar kağıtları bıraktıkları gözlemlenmiş. Bu yüzden araştırmacılar tarafından  MortalKombat olarak isimlendirilmiş.

Raporda, internete açık 3389 numaralı RDP portununa sahip kurum yada kuruluşları bulmak için tehdit aktörlerinin interneti taradığı belirtiliyor. Bu şekilde son kullanıcılarda dahil küçük yada büyük işletmeleri hedef alabildiler.

Araştırmacılar, kurbanın sistemine girebilmek için tipik saldırı yöntemlerinden biri olan kimlik avı saldırısı kullanıldığını söyledi. Eğer kurban tarafından maildeki  BAT yükleyici komut dosyası içeren zararlı ZIP dosyası açılırsa, komut dosyası başlatılmış oluyor. Daha sonra ise bir barındırma sunucusundan, kurbanın makineye bir ZIP dosyası indiriliyor. İndirdikten sonra ise otomatik olarak Laplas Clipper’ın GO varyantı yada MortalKombat fidye yazılımı çalıştırılıyor. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra yükleyici komut dosyası hem bulaşma işaretlerini hemde zararlı dosyaları bulaştığı sistemden temizliyor.

Kaynak: Cisco Talos raporundan

Saldırganlar, kurbanlarla iletişim kurmak için genellikle anlık mesajlaşma uygulaması qTOX’u ve “hack3dlikeapro[at]proton[.]me.” adlı bir e-posta adresini kullanıyor.

Bunların yanında yapılan teknik analizlerde, koddaki benzerliklerde dahil olmak üzere fidye yazılımının 2010’dan bu yana çeşitli biçimlerde var olduğunu söyledikleri Xorist ailesine ait olduğunu gösterdiği belirtiliyor. Xorist değişkenlerinin kolayca özelleştirilebilmesinden dolayı tehdit aktörlerinin farklı ad, şifreleme dosya uzantıları ve özel fidye notlarına sahip yeni değişkenler oluşturmasına olanak tanıyor.

Kaynak: Cisco Talos raporundan

Araştırmacılar, MortalKombat’ın yanı sıra daha önce Kasım 2022’deki saldırıda tespit ettikleri Laplas Clipper zararlı yazılımını da keşfettiler.

Bunlar ilginizi çekebilir

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor
Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Siber güvenlik şirketi Bitdefender, geçmişten kalma kalıntıları kullanan basit ama etkili bir fidye yazılımı olarak tanımladığı ShrinkLocker ile ilgili şifre çözücü yayınladı. Bitdefender tarafından ShrinkLocker ile ilgili hem şifre çözücü hem de fidye yazılımın nasıl çalıştığı ile ilgili ayrıntılı bir teknik araştırma yayınlandı. ShrinkLocker'ın daha karmaşık şifreleme algoritmalarına

By Editor