Macar istihbaratı, Pegasus casus yazılımı kullanarak muhalif bir yayıncıyı bu yıl içerisinde hedef almış

Macar istihbaratı, Pegasus casus yazılımı kullanarak muhalif bir yayıncıyı bu yıl içerisinde hedef almış

NSO Group’a ait Pegasus casus yazılımıyla ilgili yepyeni bulgular ortaya çıktıkça yine gündemdeki yerini korumaya devam ediyor. Son zamanlarda Bahreyn Hükümeti‘nin muhalif ve aktivistleri, Alman Federal Kriminal Dairesi‘nin de gizlice satın alıp kullanmasının ortaya çıkmasından sonra şimdi de Macaristan’daki muhalif bir yayıncının bu yılın bahar aylarında Pegasus casus yazılım kullanılarak gözetlendiği ortaya çıktı.

Direkt36’nın yayınladığı bir habere göre; birkaç Macar gazeteci ve Viktor Orbán Hükümeti’ni eleştiren diğer kişilerin 2018 ve 2019 yıllarında Pegasus casus yazılımı kullanılarak hedef alındığı son aylarda ortaya çıkarılmış. Direkt36’nın elde ettiği yeni kanıtlara göre; muhalefet partisi MSZP’nin eski bir politikacısı ve şu anda Ezalenyeg.hua dlı haber portalının da yayıncısı olan Zoltán Páva’nın haftalarca gözetim altında olduğu anlaşılmış.

Ezalenyeg.hua’nun 2019 yılında yapılan belediye seçimleri sırasında kurulduğu ve hükümeti de sert bir dille eleştiren yayınlar yaptığı belirtiliyor. Bunun yanında sosyal medya kaynaklarını da iyi kullanmasıyla birlikte, muhalefetin elde ettiği başarıda önemli bir rol oynadığı da belirtilenler arasında yer alıyor.

Zoltán Páva’nın kullandığı mobil cihazdaki Pegasus izlerine, Amnesty International ve Kanada merkezli CitizenLab’ın güvenlik uzmanları tarafından rastlanılmış. Yapılan teknik analizlere göre, Pegasus casus yazılımı 2021 yılının yani bu yılın 16-24 Mart ve 23-27 Mayıs tarihleri ​​arasında aktif olarak çalışmış.

Bu yılın Temmuz ayı içerisinde uluslararası gazetecilerden oluşan bir ekip, NSO müşterileri tarafından izlenmek üzere seçilen 50.000 telefon numarasından oluşan bir veri tabanına dayanan bomba gibi araştırmaya imza atmıştı ve çok büyük bir yankı oluşturmuştu. Direkt36, sızdırılan bu listede Páva’nın telefon numarasının yer almadığını ve bunun nedenin de muhtemelen veri tabanının daha o hedef haline gelmeden önce sızdırılmış olması olarak düşünüyor.

Macaristan, 2018 yılında Pegasus’u kullanmaya başlamış

Direkt36’nın daha önce Macaristan istihbarat servislerinden birinde görev yapan bir güvenlik görevlisi ile konuştuğu, bunun sonucunda öğrenilenlere göre İsrail ile Macaristan arasındaki bağların güçlendirilmesinin doğrudan bir sonucu olarak, Macar istihbarat servislerinin 2018 yılında Pegasus’u kullanmaya başladığı belirtiliyor.

Temmuz ayında yayınlanan listede 300’den fazla Macar telefon numarası var

Temmuz ayı içerisinde ortaya çıkarılan ve 50 bin telefon numarasının yer aldığı veritabanında; dört Macar gazeteci (Brigitta Csikász, Dávid Dercsényi, Szabolcs Panyi, András Szabó), bir Macar fotoğrafçı, medya şirketi sahibi Zoltán Varga ve altı tanıdığı (eski ekonomi bakanı Attila Chikán dahil), eski oligark Lajos Simicska’nın oğlu ve avukatı da dahil olmak üzere toplamda 300’den fazla Macar telefon numarası yer alıyormuş.

Bunlar ilginizi çekebilir

İllegal pazar yeri platformu PopeyeTools ele geçirilip, kapatıldı

İllegal pazar yeri platformu PopeyeTools ele geçirilip, kapatıldı

Çalıntı kredi kartı numaraları ve diğer siber suçluların ihtiyaç duyduğu başka araçlarında satışını gerçekleştiren PopeyeTools adlı illegal pazar yeri platformun kurucusu iddia edilen üç kişiye yönelik suçlamalardan sonra platform, ABD Adalet Bakanlığı tarafından kapatıldı. PopeyeTools adlı yasadışı pazar yeri platformuna federal hükümet tarafından el koyulduktan sonra Afganistan uyruklu Javed Mirza

By Editor
Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor