LockBit fidye yazılım grubu ve operasyonlarının ayrıntıları

LockBit fidye yazılım grubu ve operasyonlarının ayrıntıları

Siber güvenlik şirketi Prodaft tarafından, LockBit fidye yazılımı ve grubun operasyonları hakkında bir rapor yayınlandı. Rapora göre LockBit fidye yazılımının son bir kaç yıldır popüler olmasıyla birlikte nispeten yeni bir fidye yazılımı olduğu belirtiliyor.

Bu fidye yazılımının eskiden “ABCD” adı altında faaliyet gösterdiğinin, rapor içerisinde Coveware tarafından paylaşılan verilere göre 2020’nin 4.çeyreğinde LockBit fidye yazılım saldırılarının önemli ölçüde arttığı belirtilmiş. Bununla birlikte LockBit fidye yazılımınıın pazar payının diğer fidye yazılımlarına oranla yüzde 7.5 olduğu ve üçüncü sırada yer aldığı belirtilmiş.

RaaS Yapısı ile Sunulanlar

Rapora göre, RaaS hizmeti sağlayanlar özellikle sızma testi geçmişine sahip bilgisayar korsanlarını belli başlı forumlardan seçer. Bu seçimler yapılırken, işe alınandan referans isterler ve burada itibar önemli parametre olarak önce çıkar. Daha sonrasında bu kişiler kurbanların sistemlerine sızmaktan ve dosyalarını şifrelemekten sorumlu olurlar.

RaaS sahipleri, işe aldıkları kişilerin yapacakları saldırıları desteklemek için onlara sanal makineler, exploitler ve diğer yardımcı araçlar sağlarlar. Yapılan her fidye ödemesinden de yüzde 10-30 arası bir komisyon kazandırıyorlar. Bununla birlikte bu kişilere kurbanlarını izleyebilecekleri ve onlarla iletişim kurabilecekleri bir panele de erişim izni veriyorlar.

Kaynak: Prodaft

Sık kullanılan atak vektörleri

Rapora göre, LockBit grubunun en sık kullandığı saldırı vektörüyle ilgili olarak RDP(Uzak Masaüstü Protokolü) öne çıkıyor. Genel itibariyle sunucuların güvenliği daha öncesinde ihlal edilmiş olunuyor ve yer altı mağazalarından bu RDP erişimlerini 5 Dolar gibi düşük bir fiyata satın alınabiliyor. Bunun yanında RDP’nin yanı sıra güncellenmemiş Fortinet VPN’lerine ait güvenlik açıklıklarıda bu grup tarafından en sık atak vektörleri arasında yer alıyor.

Fidye Ödemeleri ve Kurbanların sektörel dağılımları

Rapora göre, grubun kurbanları arasında yer alan şirketlerin tamamı kurumsal şirketlerden oluşuyor. Suç grupları satın aldıkları erişimlerden ve savunmasız ana bilgisayarları rastgele bir şekilde taradığından dolayı kurbanların bulundukları sektörler ile ilgili net bir oran bulunmuyor. Prodaft’ın yaptığı analizlerde sadece kurbanların yüzde 20’sinden fazlasının yazılım ve hizmet sektöründe faaliyet gösterdiği tespit edilmiş. Kurbanlardan alınan fidye ödeme tutarının ise kabaca 85 bin Dolar olduğu hesaplanmış.

İlgili araştırma Prodaft tarafından yayınlanmıştı, daha detaylı bakmak isterseniz eğer aşağıdaki bağlantılardan inceleyebilirsiniz.

Bunlar ilginizi çekebilir

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor
Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Siber güvenlik şirketi Bitdefender, geçmişten kalma kalıntıları kullanan basit ama etkili bir fidye yazılımı olarak tanımladığı ShrinkLocker ile ilgili şifre çözücü yayınladı. Bitdefender tarafından ShrinkLocker ile ilgili hem şifre çözücü hem de fidye yazılımın nasıl çalıştığı ile ilgili ayrıntılı bir teknik araştırma yayınlandı. ShrinkLocker'ın daha karmaşık şifreleme algoritmalarına

By Editor