İran’ın nükleer tesislerine Stuxnet’i bulaştıran kişinin kimliği ortaya çıkarıldı

İran’ın nükleer tesislerine Stuxnet’i bulaştıran kişinin kimliği ortaya çıkarıldı

2010 yılında ortaya çıkan, İran’ın nükleer çalışmalarını sekteye uğratmak için amacıyla kullanılan Stuxnet ile yeni bilgiler ortaya çıktı. Arkasında ABD ve İsrail’in olduğu iddia edilen Stuxnet’i  İran’ın Natantz’daki nükleer tesisine gizlice yerleştiren Hollandalı mühendisin kimliği ortaya çıktı.

Hollanda merkezli gazete Volkskrantun iki yıllık araştırması sonucunda, İran’ın nükleer tesislerine sızan ve Stuxnet’i çalıştıran kişinin o zamanlar 36 yaşında olan Erik van Sabben olduğu ortaya çıktı. 

Yine Volkskrant’un birkaç yıl önceki araştırması sonucunda Stuxnet operasyonu kapsamında, İran nükleer tesislerine sızan kişiyi Hollanda istihbarat servisleri AIVD ve MIVD’nin işe aldığını ortaya çıkarmıştı. Ancak o zamanlar bu kişinin İranlı bir mühendis olduğu üzerinde duruluyordu. Bununla birlikte araştırmacılar, AIVD ve MIVD’nin 19 çalışanı da dahil olmak üzere olaya karışan yada karıştığı düşünülen çok sayıda kişiyle konuşarak araştırmalarını sürdürmüşler.

Gazeteye göre  Erik van Sabben, 2005 yılında Hollanda istihbarat servisi AIVD tarafından işe alınıyor. Sabben’in hem bölgedeki birçok bağlantısı hem de İran’la olan bağlantıları sebebiyle Stuxnet’i serbest bırakma görevi açısından ideal bir kişi olarak gözükmüştü.. Ki Sabben, İranlı bir kadınla evliydi. 

Stuxnet operasyonu kapsamında Hollanda istihbaratından da yardım alındığı birkaç yıl önce ortaya çıkarılmıştı. Ortaya çıkan yeni bilgilere göre o zamanlar Hollanda istihbarat servisinin İran’nın nükleer programına yönelik sabotaj konusunda bilgisi olduğu ancak kendi ajanlarının Stuxnet gibi bir virüsü çalıştıracağı konusunda bir bilgilerinin olmadığı ortaya çıktı.

Gazete kaynaklarının bir istihbarat kaynağına dayandırdığı bilgiye göre Amerikalıların kendilerini kandırdıklarını belirtmiş. Çok daha ilginç diğer bir bilgi ise Hollanda hükümet kabinesi ve parlamentonun da bu operasyonla ilgili hiçbir şekilde bilgilendirilmemiş olması denilebilir.

Stuxnet’ten iki hafta sonra öldü

Araştırmacılar, Sabben’in Natanz şehrindeki yer altı nükleer tesise sızıp ve son derece gelişmiş Stuxnet virüsü bulaşmış ekipmanlar yerleştirdiğini belirtiyor. Burada belirtilen diğer bir detay ise bu virüsün geliştirilmesi için 1 milyar dolardan fazla para harcanmış olması denilebilir.

Sabben’in başarılı bir şekilde Stuxnet’i çalıştırdıktan sonra İran’ı hızlı bir şekilde terk ettiği keşfedilmiş.  Ancak operasyonun üzerinden iki hafta geçtikten sonra Sabben,  Dubai’deki evinin yakınlarında bir motosiklet kazası sonrası ölmüş. Volkskrant’a ulaşan bir MIVD çalışanı, Sabben’in “yüksek bir bedel ödediğini” söylemiş.

Bunlar ilginizi çekebilir

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor
Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Siber güvenlik şirketi Bitdefender, geçmişten kalma kalıntıları kullanan basit ama etkili bir fidye yazılımı olarak tanımladığı ShrinkLocker ile ilgili şifre çözücü yayınladı. Bitdefender tarafından ShrinkLocker ile ilgili hem şifre çözücü hem de fidye yazılımın nasıl çalıştığı ile ilgili ayrıntılı bir teknik araştırma yayınlandı. ShrinkLocker'ın daha karmaşık şifreleme algoritmalarına

By Editor