Fransa'da bakanlar ve kabine üyelerinin WhatsApp, Signal ve Telegram kullanması yasaklandı

Fransa'da bakanlar ve kabine üyelerinin WhatsApp, Signal ve Telegram kullanması yasaklandı

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne, tüm dünyada yaygın olarak kullanılan ana mesajlaşma uygulamaları WhatsApp, Telegram ve Signal’i güvenlik açıkları nedeniyle bakanlar ve tüm kabine üyeleri için yasakladı.

Fransa merkezli Le Point’in duyurduğu habere göre 22 Kasım’da başbakan Elisabeth Borne tarafından bir genelge yayınlanmış. Yayınlanan genelgede “Bu dijital araçlar güvenlik kusurlarından yoksun değildir ve bu nedenle bunlar aracılığıyla paylaşılan konuşmaların ve bilgilerin güvenliğini garanti edemez.” ifadesi yer alıyor.

Hükümet bu mesajlaşma uygulamalarının yerine, yaklaşık üç yıl önce Fransız memurlar için geliştirilen güvenli uygulama Tchap ve  Fransa’nın siber güvenlik kurumu ANSSI tarafından onaylanan Fransa merkezli uygulama olan Olvid’i öneriyor.

Yayınlanan genelge kapsamında bakanlar, genelkurmay başkanları ve kabine üyelerinin en geç 8 Aralık 2023 tarihine kadar telefon ve bilgisayarlarından belirtilen uygulamaları kaldırmaları istenildi.

Fransa’nın siber güvenlik kurumu ANSSI tarafından birinci düzey güvenlik sertifikası dağıtılıyor. Ancak, bu sertifikayı almak isteyen şirketlerin uygulamalarına ait kaynak kodların tamamını kurum ile paylaşması gerekiyor. Daha sonra uzmanlar tarafından belirlenen güvenlik testlerini geçtiği takdirde şirketler, bu sertifikayı alabiliyor.

Dünyanın herhangi bir yerinde kendisine ait uygulamanın kaynak kodunu devlet yada herhangi bir yer ile paylaşacak şirket bulmak çok zor olmasına karşın, Fransa merkezli Olvid ilginç olarak bunu gerçekleştiriyor ve bu sertifikayı almaya hak kazanıyor.

Fransa dijital bakanı Jean-Noël Barrot, X’te yayınladığı gönderide ekipleriyle birlikte 2022’den bu yana Olvid uygulamasını kullandıklarını, hatta bir adım daha ileri giderek bunun dünyanın en güvenli anlık mesajlaşma uygulaması olduğunu iddia ediyor.

Fransa hükümeti, Mart 2023’de aldığı bir kararda TikTok, Netflix, Instagram, Candy Crush ve Twitter gibi eğlence kategorisinde belirtilen tüm uygulamaların kamu tarafından verilen mobil cihazlarda kullanılmasını yasaklamıştı.

Bunlar ilginizi çekebilir

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor
Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Siber güvenlik şirketi Bitdefender, geçmişten kalma kalıntıları kullanan basit ama etkili bir fidye yazılımı olarak tanımladığı ShrinkLocker ile ilgili şifre çözücü yayınladı. Bitdefender tarafından ShrinkLocker ile ilgili hem şifre çözücü hem de fidye yazılımın nasıl çalıştığı ile ilgili ayrıntılı bir teknik araştırma yayınlandı. ShrinkLocker'ın daha karmaşık şifreleme algoritmalarına

By Editor