Europol, 1800'den fazla siber saldırının arkasında olduğu düşünülen 12 kişiyi tutukladı
Europol tarafından yapılan basın açıklamasında, dünya çapında kritik altyapıları ve büyük kuruluşları hedef almasıyla bilinen, 2019 yılından bu yana 71 ülkede 1.800’den fazla kurbanı etkileyen bir fidye yazılım saldırısına karıştığı düşünülen 12 şüphelinin tutuklandığını belirtti. Tutuklanan şüpheliler arasında elde edilen fidye ödemelerinin aklanmasına yardımcı olan kişilerinde yer aldığı belirtiliyor.
Sekiz ülkeyi kapsayan bir kolluk ve adli operasyon çerçevesinde, 26 Ekim günü erken saatlerde hem Ukrayna hem de İsviçre’de ortak operasyonlar gerçekleştirildi. Operasyonlar çerçevesinde 12 kişi gözaltına alınırken, bunun yanında 5 lüks araca, 52 bin doların üzerinde nakit paraya ve diğer dijital materyallere el koyuldu. Operasyon çerçevesinde gözaltına alınan kişilerin özellikle ayrı ayrı uzmanlık alanları olduğuna dikkat çekiliyor.
Yetkililer, çetenin bir kurumun yada şirketin ağına eriştikten sonra ağ içerisinde yanal hareket edebilmek için sistemin zayıflıklarını araştırıp, daha fazla erişim elde edebilme adına aylarca zaman harcadığını belirtti. Çete, güvenliği ihlal edilmiş ağlarda sessiz-sedasız bir şekilde hareket ederken, bu süre zarfında LockerGoga , MegaCortex ve Dharma gibi farklı fidye yazılımı ailelerine ait zararlı yazılımlarının dağıtımlarını gerçekleştirmişler. Buda bizlere çetenin, birden fazla Hizmet Olarak Fidye Yazılımı (RaaS) platformuna bağlı olduğunu gösteriyor.
Grubu atfedilen en büyük saldırılardan biri olarak 2019 yılında Norveç’te gerçekleştirilen bir fidye yazılım saldırısı yer alıyor. Norveç polisinin cezai soruşturma birimi Kripos’tan yapılan basın açıklamasına göre, 2019 yılının mart ayında Norveç merkezli alüminyum üreticisi Norsk Hydro’ya karşı gerçekleştirilen fidye yazılımı saldırısı sonrası gruba ait iki kıtada yer alan fabrikaların nerdeyse bir hafta boyunca üretim yapamamasına sebeb olmuş. Norveç Polisi bu saldırının arkasındaki kişilerin ise tutuklanan kişiler olduğunu düşünüyor. Çünkü su saldırıda kullanılan zararlı yazılım LockerGoga fidye yazılım ailesine aitti.