Türkiye’de Dijital Şiddet: Her beş kişiden biri dijital şiddete maruz kalıyor

Türkiye’de Dijital Şiddet: Her beş kişiden biri dijital şiddete maruz kalıyor

Toplumsal Bilgi ve İletişim Derneği’nin(TBİD) KONDA Araştırma Şirketi’yle birlikte ve Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA) Türkiye’nin finansal desteğiyle gerçekleştirdiği Türkiye’de Dijital Şiddet Araştırması’nın sonuçları yayınlandı. Araştırma sonuçlarına göre Türkiye’de her beş kişiden biri dijital şiddete (siber şiddet, siber zorbalık, çevrimiçi taciz, çevrimiçi şiddet) maruz kaldığını belirtmiş.

Araştırmada öne çıkan sonuçlar şu şekilde:

— Türkiye’de her beş kişiden biri dijital şiddete uğradığını söylüyor.
–Dijital şiddete en çok gençler maruz kalıyor: 15-17 yaş arası her beş gençten biri, 18-32 yaş arası her üç gençten biri dijital şiddete uğradığını belirtiyor.
— Kadınlar cinsiyetlerinden ve fiziksel görünümlerinden ötürü, erkekler siyasi görüşlerinden dolayı daha fazla dijital şiddete uğradıklarını dile getiriyorlar.
— Kadınların %51’i dijital ortamlarda yazılı, sesli veya görüntülü taciz mesajları alıyor, % 46’sı ısrarlı takibe uğruyor.
— Kişiler en çok tanımadıkları kimseler ve troller tarafından dijital şiddete maruz bırakılıyorlar.
— Dijital şiddet eylemlerinin en çok gerçekleştiği platformlar Instagram (%53), Facebook (%35) ve Twitter (%19).
— Dijital şiddetle başa çıkmak için en sık başvurulan yöntemler bloklamak/engellemek (%65) ve uygulama içinde şikayet etmek (%39).

Kaynak: İlgili rapor

Dijital şiddete en çok gençler maruz kalıyorlar. 15-17 yaş arası her beş gençten biri, 18-32 yaş arası her üç gençten biri dijital şiddete maruz kalıyor. 15-17 yaş arası gençler en çok fiziksel görünümleri ve yaşları nedeniyle, 18-32 yaş arası gençler ise cinsiyeti, siyasi görüşleri ve fiziksel görünümleri nedeniyle dijital şiddete maruz kaldıklarını ifade ediyorlar. 

Cinsiyet açısından dijital şiddete maruz bırakılma oranlarında belirgin bir  farklılık olmasa da şiddetin türleri açısından farklılıklar söz konusu olduğu görülüyor. Kadınlar cinsiyetlerinden (%52) ve fiziksel görünümlerinden (%21) ötürü, erkekler siyasi görüşlerinden (%30) dolayı daha fazla dijital şiddete uğradıklarını dile getiriyorlar. Kadınların % 51’i dijital ortamlarda yazılı, sesli veya görüntülü taciz mesajları alıyor, % 46’sı ısrarlı takibe uğruyor. 

Raporun tamamına bu bağlantı üzerinden ulaşabilirsiniz

Bunlar ilginizi çekebilir

Hollanda polisi ve FBI, Redline ve Meta zararlısına ait sunucuları ele geçirdi

Hollanda polisi ve FBI, Redline ve Meta zararlısına ait sunucuları ele geçirdi

Hollanda Ulusal Polisi, FBI ve diğer uluslararası kolluk kuvvetleriyle birlikte gerçekleştirdiği "Operation Magnus" kapsamında, Redline ve Meta bilgi hırsızlığı (infostealer) için kullanılan sunuculara tam erişim sağladı. Bilgi hırsızı (infostealer) olarak bilinen bu kötü amaçlı yazılımlar, kurbanların makinelerine eriştikten sonra oturum açma ve kredi kartı bilgilerini toplamasıyla biliniyor. Daha

By Editor
Apple, özel yapay zeka bulutunda güvenlik açığı keşfedenlere 1 milyon dolara kadar ödül ücreti verecek

Apple, özel yapay zeka bulutunda güvenlik açığı keşfedenlere 1 milyon dolara kadar ödül ücreti verecek

Apple'ın önümüzdeki hafta Apple Intelligence'yı kullanıcılara sunacağı ve bununla birlikte yapay zeka gizliliği ve özel AI işleme alanındaki Private Cloud Compute (PCC)'da kullanıma açılmış olacak. Şirket, PCC'nin kullanıma sunulmasından önce güvenliğini tehlikeye atabilecek güvenlik açıklarını bulmaları için güvenlik araştırmacılarına 1 milyon dolara

By Editor