Tehdit aktörleri, e-posta kullanıcılarını dolandırmak için CAPTCHA tekniklerini kullanıyor

Tehdit aktörleri, e-posta kullanıcılarını dolandırmak için CAPTCHA tekniklerini kullanıyor

Siber güvenlik şirketi Proofpoint‘in yayınladığı yeni bir rapora göre, tehdit aktörlerinin kullanıcıları kötü niyetli bağlantıları tıklamaları için CAPTCHA teknolojisini kaynaklı saldırılara daha fazla yoğunlaştığı belirtiliyor. Şirket tarafından yayınlanan raporda en dikkat çeken detaylardan biri olarak, özellikle Covid-19 sebebiyle çalışanların evlerine gönderilmesi ve uzaktan çalışmaya başlamasıyla, insan faktörünün gerçekleştirilen siber saldırılarda en kritik faktör olmaya devam etmesini sağladığı belirtiliyor.

Proofpoint’in Siber Güvenlik Stratejisinden sorumlu Başkan Yardımcısı Ryan Kalember “Fidye yazılımı ve kurumsal e-posta güvenliği (BEC) saldırılarının karmaşıklığındaki ve hacmindeki rahatsız edici büyümeye ek olarak, CAPTCHA teknikleri ve steganografi gibi daha az bilinen yöntemlerde şaşırtıcı derecede etkili olduğunu kanıtlayan büyük artışlar keşfettik.” diye belirtiyor.

Yeni yöntemler: Captcha ve Steganografi

Yapılan analizlerde, CAPTCHA tekniklerini kullanan saldırganların gerçekleştirdiği saldırılar neticesinde kullanıcılardan, 2019 yılına kıyasla 2020 yılı içerisinde 50 kat daha fazla tıklama aldığı belirtiliyor. Bu hilenin finansal motivasyonlu tehdit aktörü TA564 tarafından Kanada’daki kuruluşlara karşı aktif olarak kullanıldığı da belirtiliyor.

Tehdit aktörleri arasında yavaş yavaş popülerlik kazanan ve daha az kullanılan bir başka tekniğinde steganografi olduğu belirtiliyor. Saldırganların bu teknikle resim gibi masum görünen dosyaların içine kötü amaçlı yükleri yerleştirmek için kullandığı belirtiliyor. Yalnızca birkaç kampanyada kullanılmasına rağmen bu tekniğin, her sekiz kullanıcıdan üçünün bu tekniğin kullanıldığı resme tıkladığı ve oldukça etkili olduğu da belirtiliyor.

Bunların yanında her beş kullanıcıdan birinin, Microsoft PowerPoints veya Excel gibi uygulamaların içerisine elektronik tabloları olarak gizlenmiş kötü amaçlı yazılım içeren ek tabanlı e-postaları tıkladığı belirtiliyor. Kötü amaçlı yazılımları gizlemek için bu tarz uygulamaları kullanan kampanyaların, Proofpoint araştırmacılarının izlediği dört saldırıdan birini oluşturuyormuş.

Zararlı yazılımları dağıtmak için yükselen e-posta kullanımı

Siber güvenlik araştırmacıları, şirketlerin fidye yazılımlarla mücadelede temel siber hijyeni hafife almaması gerektiğini de söylüyor. Bilgisayar korsanları, ilk saldırı vektörü olarak e-posta kullanmak yerine, daha sonra fidye yazılımlarını indirmek için kullanılan zararlı yazılımları dağıtmak için, giderek daha fazla e-postaya yöneldiği belirtiliyor. 

Proofpoint, fidye yazılımı başlatmak için kullanılan ve zararlı yazılım içeren 48 milyon e-postayı 2020 yılında tespit etmiş. Proofpoint tarafından tespit edilen en önemli tehditler olarak The Trick, Dridex ve Qbot gibi isimler yer alıyor. Fidye yazılımlarına ilişkin endişeler özellikle ABD’deki kritik sektörlere yönelik bir dizi yüksek profilli saldırının ardından uluslarası boyutta daha da tartışılır bir hale geldi.

Bunlar ilginizi çekebilir

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor
Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Siber güvenlik şirketi Bitdefender, geçmişten kalma kalıntıları kullanan basit ama etkili bir fidye yazılımı olarak tanımladığı ShrinkLocker ile ilgili şifre çözücü yayınladı. Bitdefender tarafından ShrinkLocker ile ilgili hem şifre çözücü hem de fidye yazılımın nasıl çalıştığı ile ilgili ayrıntılı bir teknik araştırma yayınlandı. ShrinkLocker'ın daha karmaşık şifreleme algoritmalarına

By Editor