Suçlular tarafından kullanılan şifreli mesajlaşma servisi MATRIX kapatıldı

Suçlular tarafından kullanılan şifreli mesajlaşma servisi MATRIX kapatıldı
Kaynak: Europol

Suçlular tarafından kullanılan "karmaşık" bir şifreli mesaşlaşma servisi olan MATRIX, Fransız ve Hollandalı yetkililerin yer aldığı ortak bir soruşturma ekibi tarafından çökertildi.

Europol tarafından verilen bilgilere göre MATRIX adı verilen ve suçlular için oluşturulan mesajlaşma servisi, ilk olarak 2021 yılında Hollandalı bir gazetecinin öldürülmesinden hüküm giymiş bir suçlunun telefonunda Hollandalı yetkililer tarafından keşfedilmiş ve daha sonrasında bu servis ile ilgili geniş çaplı soruşturma başlatılmış.

Uluslararası kolluk kuvvetleri daha öncede yine suçlular için oluşturulmuş Sky ECC, EncroChat, Exclu ve Ghost gibi servisleri ele geçirip, kapatmışlardı. MATRIX kurucuları da geliştirdikleri yeni teknoloji ile anlaşılacağı üzere suçluları, bu uygulamanın diğerlerinden daha güvenli olduğu konusunda ikna etmeyi başarmışlar.

Üç aydan fazla süren operasyon sonucunda, MATRIX'deki 33 dildeki 2,3 milyondan fazla mesaj ele geçirildi ve şifreleri çözüldü. Ele geçirilen mesajların uluslararası uyuşturucu kaçakçılığı, silah kaçakçılığı ve kara para aklama gibi ciddi suçlarla bağlantılı olduğu tespit edilmiş. Platformun yaklaşık 8 bin kullanıcısı olduğu belirtilirken, kullanıclar 6 aylık hizmet karşılığında 1300-1600 euro arası bir ödeme gerçekleştirmişler.

Servisi kullanmak isteyenler, yalnızca bir davet aldıklarında erişip, kullanabiliyorlardı. Servisin Fransa ve Almanya'daki ana sunucularla birlikte birkaç ülkede 40'tan fazla sunucusu bulunuyormuş. Operasyon sonucunda Fransa ve Almanya'daki ana sunucular devre dışı bırakılarak, servisin ana sayfasına operasyonla ilgili yeni bir index bıraktılar.

Operasyon kapsamında Fransa'da bir ve İspanya'da iki şüpheli tutuklandı. Litvanya'da ise altı evin arandığı belirtiliyor. Gerçekleştirilen aramalarda 145 bin euro nakit para, yaklaşık 500 bin euro değerinde kripto para, dört araç ve 970'den fazla mobil cihaz ele geçirildi.

Bunlar ilginizi çekebilir!

AWS S3 bucket'larını SSE-C ile şifreleyen fidye yazılımı tespit edildi

AWS S3 bucket'larını SSE-C ile şifreleyen fidye yazılımı tespit edildi

Yeni tespit edilen bir fidye yazılım grubu, hedef kuruluşların AWS S3 bucket'larında depolanan verileri şifrelemek için AWS'nin Müşteri Tarafından Sağlanan Anahtarlarla Sunucu Tarafı Şifreleme (SSE-C) özelliğini kullanarak fidye talep ediyor. Halcyon güvenlik araştırmacıları tarafından yayınlanan yeni bir istihbarat raporunda Codefinger olarak adlandırılan tehdit aktörünün tespit edildiği

By Editor
Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu

Cumhurbaşkanlığı Kararnamesiyle Siber Güvenlik Başkanlığı kuruldu

8 Ocak 2025'te (bugün) yayınlanan kararnameyle, Cumhurbaşkanlığına bağlı Siber Güvenlik Başkanlığı kurulduğu duyuruldu. Yayınlanan kararnameye göre yeni Siber Güvenlik Başkanlığının görev ve yetkileri; -- Siber güvenliğin sağlanması amacıyla politika, strateji ve hedefleri belirlemek, eylem planları hazırlamak, mevzuat çalışmalarını yürütmek, ilgili faaliyetlerin koordinasyonunu sağlamak, bunların etkin şekilde uygulanmasını takip

By Editor
2024 yılında açıklanan Türkiye'deki fidye yazılım kurbanları

2024 yılında açıklanan Türkiye'deki fidye yazılım kurbanları

Fidye yazılım odağında 2024 yılı geçmiş senelerde olduğu gibi oldukça hareketli bir yıl yaşadı. Özellikle bu yıl içerisinde kolluk kuvvetlerinin LockBit grubunun operasyonlarını büyük sekteye uğratmasıyla, devam eden süreçte çok hızlı bir şekilde yeni gruplar ortaya çıktı ve ön sıralara da yerleşmeye başladılar. Herkese açık olarak yayınlanan verilerden elde ettiklerimize

By Editor