Prometheus fidye yazılımı için ücretsiz bir şifre çözücü yayınlandı

Prometheus fidye yazılımı için ücretsiz bir şifre çözücü yayınlandı
Kaynak: CyCraft

Tayvan merkezli siber güvenlik şirketi CyCraft tarafından, Prometheus fidye yazılım çetesinin şifrelediği verilerin bazılarını fidye ücreti ödemeden kurtarabilecekleri ücretsiz bir şifre çözücü yayınladı. Şirketin yayınladığı şifre çözücü şuanda Github üzerinde yer alırken, NoMoreRansom portalında da yayınlanacağı belirtiliyor.

Şirketin 13 Temmuz 2021’de yayınladığı bir blog yazısında, Prometheus fidye yazılımının dosyaları şifrelemek için için tickcount tabanlı rastgele bir parola ile birlikte Salsa20 algoritmasını kullandıklarını belirtmişler. Rastgele parolanın boyutunun 32 byte olduğu ve parolaya ait her karakterinde görünür olduklarını belirtiyorlar. Parolanın ise anahtar olarak tickcount kullandığından, şifreyi tahmin edebileceklerini belirtiyorlar.

Şifre Çözücü yayınlandı, Prometheus bir süreliğine yok oldu

İlginç olarak CyCraft tarafından 13 Temmuz 2021’de ilgili blog yazısını yayınladıktan sonra, Prometheus siber suç çetesinin kendi web sitesinde yayınladığı son gönderinin tarihide 13 Temmuz 2021 olarak gözüküyor. Bu tarihten sonra herhangi bir şekilde yeni bir gönderi yayınlamamışlar.

Prometheus tarihine kısaca bir bakış

Prometheus fidye yazılım çetesinin tarihine baktığımızda, yeni bir grup olduğu ve yaklaşık 5 aylık faaliyetlerinin olduğu görülüyor. Araştırmacılar buna karşın Prometheus’un arkasındaki tehdit aktörünün, Thanos adlı grubun arkasındaki tehdit aktörü ilke aynı olduğunu düşünülüyor. Grubun hedeflediği yerler arasında Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık ve Asya, Güney Amerika, Avrupa ve Orta Doğu’da yer alan 30’dan fazla ülkedeki kuruluş ve şirketler bulunuyor. Kurbanların kamu, sigorta hizmetleri, finansal hizmetler, inşaat, tedarik, danışmanlık, tarım, sağlık, hukuk ve enerji gibi hedeflenmiş çok farklı endüstrilerde yer aldığı belirtiliyor. Bu grupla ilgili olarak Cybereason şirketinin de güncel olarak yayınladığı bir rapor bulunuyor.

Bunlar ilginizi çekebilir

Hollanda polisi ve FBI, Redline ve Meta zararlısına ait sunucuları ele geçirdi

Hollanda polisi ve FBI, Redline ve Meta zararlısına ait sunucuları ele geçirdi

Hollanda Ulusal Polisi, FBI ve diğer uluslararası kolluk kuvvetleriyle birlikte gerçekleştirdiği "Operation Magnus" kapsamında, Redline ve Meta bilgi hırsızlığı (infostealer) için kullanılan sunuculara tam erişim sağladı. Bilgi hırsızı (infostealer) olarak bilinen bu kötü amaçlı yazılımlar, kurbanların makinelerine eriştikten sonra oturum açma ve kredi kartı bilgilerini toplamasıyla biliniyor. Daha

By Editor