Mozilla 2022 İnternet Sağlığı Raporu: "Yapay zeka üzerinde kimin gücü var?"

Mozilla 2022 İnternet Sağlığı Raporu: "Yapay zeka üzerinde kimin gücü var?"

Mozilla tarafından yayınlanan 2022 İnternet Sağlığı raporu, son yıllarda çok sık telaffuz edilen internet ve insanlık içinde kritik bir öneme sahip yapay zeka konusunu derinlemesine inceleniyor. Raporda yapay zekanın özellikle zengin ve güçlü insanlar ile kârlarını artırmaya çalışan teknoloji devleri için harika olduğu belirtiliyor. Aksi takdirde, yapay zeka ve sağladığı otomasyonun zararlı olabileceği de belirtiliyor.

Bu yılki rapor diğer yıllardan farklı olarak Podcast halinde sunuldu. IRL podcast olarak tanıtılan bu seri, Bridget Todd tarafından gerçekleştiriliyor ve iki haftada bir beş bölüm yayınlanıyor. Toplamda bir düzine farklı ülkeden 19 konuşmacının yer aldığı bu podcast serisinde yapay zekayı anlamanın, oluşturmanın ve dağıtmanın daha iyi bir yolu olduğu tartışılıyor. Podcast’e yapay zekanın güç dinamiklerini aydınlatan veri görselleri içeren bir web sitesi de eşlik ediyor.

Mozilla’nın raporda dikkat çektiği genel yapay zeka sorunları şunları  içeriyor:

– Makina öğrenim modellerinin, internet üzerindeki forumlardan ve bunlara fotoğraf arşivleri de dahil olmak üzere elde etikleri verilerde bulunan önyargı nedeniyle genel olarak ırkçı ve cinsiyetçi klişeleri yeniden üretttiği belirtiliyor.

– Büyük şirketler tarafından oluşturulan öneri algoritmalarının, elde edilen kişisel verileri nasıl kullandıkları ile ilgili şeffaf olmamaları.

– Öneri sistemlerinin, propaganda veya diğer zararlı içerikleri göstermek için manipüle edilebileceği belirtiliyor. Mozilla’nın Youtube araştırmasında, insanlara izlediklerine pişman olduklarını söyledikleri videoların %71’inin gösterilmesinden, algoritma önerilerinin sorumlu olduğu belirtiliyor.

Her ülke eşit olarak yapay zekaya yatırım yapamıyor

Teknolojininde gelişmesiyle birlikte pek çok farklı endüstride yer alan şirketler veya ülkeler daha da büyük ve daha güçlü hale gelebilmek için yemek yeme alışkanlıklarımızdan, kime oy vereceğimize, nerelere seyahat edeceğimize, nerelerde ne kadar sıklıkla eğleneceğimize kadar verileri toplama ve analiz etmede yapay zekadan yararlanıyor.

Kaynak: Mozilla 2022 İnternet Sağlığı Raporu

Buradaki önemli nokta ise her şirket veya ülkenin aynı oranda yatırım gücüne sahip olmamasıdır. 2021 yılında yapay zeka alanında ülkeler bazındaki özel yatırım rakamlarına bakıldığında ilk iki sırada ABD ve Çin yer alıyor. Bu da yapay zekanın yükselmesine karşın, yukarıdaki görseldeki veriler ışığında ABD ve Çin ile diğer ülkeler arasındaki büyük uçurumun olduğu görülüyor.

Bunlar ilginizi çekebilir

Hollanda polisi ve FBI, Redline ve Meta zararlısına ait sunucuları ele geçirdi

Hollanda polisi ve FBI, Redline ve Meta zararlısına ait sunucuları ele geçirdi

Hollanda Ulusal Polisi, FBI ve diğer uluslararası kolluk kuvvetleriyle birlikte gerçekleştirdiği "Operation Magnus" kapsamında, Redline ve Meta bilgi hırsızlığı (infostealer) için kullanılan sunuculara tam erişim sağladı. Bilgi hırsızı (infostealer) olarak bilinen bu kötü amaçlı yazılımlar, kurbanların makinelerine eriştikten sonra oturum açma ve kredi kartı bilgilerini toplamasıyla biliniyor. Daha

By Editor
Apple, özel yapay zeka bulutunda güvenlik açığı keşfedenlere 1 milyon dolara kadar ödül ücreti verecek

Apple, özel yapay zeka bulutunda güvenlik açığı keşfedenlere 1 milyon dolara kadar ödül ücreti verecek

Apple'ın önümüzdeki hafta Apple Intelligence'yı kullanıcılara sunacağı ve bununla birlikte yapay zeka gizliliği ve özel AI işleme alanındaki Private Cloud Compute (PCC)'da kullanıma açılmış olacak. Şirket, PCC'nin kullanıma sunulmasından önce güvenliğini tehlikeye atabilecek güvenlik açıklarını bulmaları için güvenlik araştırmacılarına 1 milyon dolara

By Editor