Mozi botnet, yenilenmiş sürümüyle hedef odaklı saldırılar gerçekleştiriyor

Mozi botnet, yenilenmiş sürümüyle hedef odaklı saldırılar gerçekleştiriyor

Mozi IoT botnet operatörleri, Eylül 2019 yılında ortaya çıkmasından yaklaşık 2 yıl sonra Çin Kolluk Kuvvetleri tarafından bu yıl içerisinde gözaltına alınmış. Çinli teknoloji devi Qihoo 360’ın ağ güvenliği bölümü Netlab tarafından yapılan duyurularda; ilk olarak 28 Temmuz 2021’de Twitter üzerinden Mozi Botnet operatörlerinin birkaç hafta önce tutuklandığı bilgisinin kendileriyle paylaşıldığını belirtmişler. Son olarak Netlab araştırmacıları tarafından 30 Ağustos 2021’de yayınlanan blog yazısında, Mozi Botnet operatörlerinin yakalanması olayında başından-sonuna kadar kolluk kuvvetlerine teknik yardım sağladıklarını belirtmişler. Bunun yanında çok detaylı bir şekilde teknik dökümanıda paylaşıma sundular.

Mozi, DHT protokolünü kullanan bir P2P botneti olarak geçiyor. Yayılmak için diğer internet bağlantılı ürünlerin yanı sıra ağ cihazlarını, IoT cihazlarını ve video kaydedicileri de hedeflemek için zayıf Telnet şifrelerini ve bilinen açıkları kötüye kullanıyor. 

Microsoft’un açıklamasından iki hafta sonra geldi

Microsoft’un IoT alanındaki güvenlik araştırmacıları, kısa bir süre önce Netgear, Huawei ve ZTE gibi bilinen şirketler tarafından üretilen ağ geçidi ekipmanlarının Mozi botnet zararlı yazılımının yenilenmiş bir sürümü tarafından hedef alınmaya başladığını keşfetmişlerdi. Tutuklamalarla ilgili haberler Microsoft’un blog yazısını paylaşmasından iki hafta sonra geldi.

Botnetin yayılmayı sürdürüceği anca Haftadan haftaya etkilerinin azalacağı tahmin ediliyor

Netlab araştırmacıları, Mozi operatörlerinin yakalanması sonucunda botnetin bir süre aktif olamayacağını düşündüklerini ancak bu botnetin arka planda P2B ağ altyapısını kullanıldığını ve P2B ağ altyapısının en büyük avantajlarından birinin de sağlamlıyla ünlü olması olduğu belirtiliyor. Bu yüzden bazı düğümlerin çökse dahi kalan düğümler olacağından, tüm ağın devam edeceğini ve savunmasız cihazlara hala bulaşabildiğinden dolayı yayılmayı sürdürebileceği de belirtiliyor.

WorkMiner madencilik Truva atında Mozi bağlantısı

Yayınlanan blog yazısında ilginç bir kısım dikkat çekiciydi. 18 Ağustos 2021’de siber güvenlik şirketleri QiAnxin ve Sangfor, WorkMiner adlı bir madencilik Truva atının zayıf SSH parolası yoluyla yayıldığını ve P2P ağ davranışına sahip olduğunu açıklayan tehdit raporları yayınlamış. Netlab araştırmacıları yaptıkları analizlerde, WorkMiner’da Mozi botnetindeki SSH düğümü olduğunu ve Mozi’de keşfedilen 5 URL adresiyle de bağlantılı olduğunu keşfetmişler.

Bunlar ilginizi çekebilir

İllegal pazar yeri platformu PopeyeTools ele geçirilip, kapatıldı

İllegal pazar yeri platformu PopeyeTools ele geçirilip, kapatıldı

Çalıntı kredi kartı numaraları ve diğer siber suçluların ihtiyaç duyduğu başka araçlarında satışını gerçekleştiren PopeyeTools adlı illegal pazar yeri platformun kurucusu iddia edilen üç kişiye yönelik suçlamalardan sonra platform, ABD Adalet Bakanlığı tarafından kapatıldı. PopeyeTools adlı yasadışı pazar yeri platformuna federal hükümet tarafından el koyulduktan sonra Afganistan uyruklu Javed Mirza

By Editor
Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor