Google Play'de keşfedilen iki uygulama, kullanıcı verilerini Çin’deki sunuculara gönderirken keşfedildi

Google Play'de keşfedilen iki uygulama, kullanıcı verilerini Çin’deki sunuculara gönderirken keşfedildi

Mobil güvenlik şirketi Pradeo, Google uygulama mağazasında mevcut olan ve toplamda 1.5 milyondan fazla indirilen iki dosya yönetim uygulamasının, kullanıcılara ait toplanan verileri Çin’de kötü niyetli olarak tanımlanan birden çok sunucuya gönderdiğini tespit etti. 

Araştırmacılar, uygulamalardan birinin Dosya ve Veri Kurtarma, diğerinin ise Dosya Yöneticisi kılıfı altında kullanıcılara sunulduğunu keşfetti. Bu iki uygulamanın da aynı geliştiriciler tarafından oluşturulduğu belirtiliyor. 

Pradeo’ya göre, bu iki casus yazılım uygulaması kullanıcıların kişi listesini, medya içeriğini, gerçek zamanlı konumunu, ağ sağlayıcısını, ülke kodunu, ağ kodunu, Pegasus casus yazılımının yaptığı gibi savunmasız sistem istismarına yol açabilecek işletim sistemi sürüm numarası, cihaz marka ve model bilgilerini elde ediyor.

Uygulamaların Google Play’deki izinleri kısmı incelendiğinde ise hiçbir kullanıcı verisi toplanmadığını iddia ediyor ancak herhangi bir veri toplanması durumunda ise ilginç olarak kullanıcıların verilerin silinmesini talep edemeyeceğini belirtiyor.

Araştırmacılar, bu uygulamaların yaklaşık bir ay önce Google uygulama mağazasında yayınlandığı ve her ikisinin de Haziran ayı sonunda güncellemeler aldığını görmüş. İlginç olarak  güncellemeleri aldıktan sonraki bir hafta içinde indirme sayıları her biri yaklaşık 500.000 arttı. Pradeo’nun söylediğine göre iki uygulamanın da incelemesi yok, bu da indirme sayılarının yapay olarak şişirilmiş olabileceğini düşündürüyor.Uygulamaların ayrıca, cihazları yeniden başlatmalarına ve ardından kullanıcı etkileşimi olmadan otomatik olarak başlatmalarına izin veren ve kullanıcıların bunları kaldırmasını zorlaştırmak için simgelerini gizleyen gelişmiş izinler talep ettiği keşfedilmiş.

Keşfedilen bu iki uygulamanın şu an için Google uygulama mağazasında yer almamaktadır.

Bunlar ilginizi çekebilir

İllegal pazar yeri platformu PopeyeTools ele geçirilip, kapatıldı

İllegal pazar yeri platformu PopeyeTools ele geçirilip, kapatıldı

Çalıntı kredi kartı numaraları ve diğer siber suçluların ihtiyaç duyduğu başka araçlarında satışını gerçekleştiren PopeyeTools adlı illegal pazar yeri platformun kurucusu iddia edilen üç kişiye yönelik suçlamalardan sonra platform, ABD Adalet Bakanlığı tarafından kapatıldı. PopeyeTools adlı yasadışı pazar yeri platformuna federal hükümet tarafından el koyulduktan sonra Afganistan uyruklu Javed Mirza

By Editor
Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor