Facebook: Orta Doğu'yu hedef alan sahte sosyal medya kampanyasınının arkasında ABD ordusuyla bağlantılı kişiler yer alıyor

Facebook: Orta Doğu'yu hedef alan sahte sosyal medya kampanyasınının arkasında ABD ordusuyla bağlantılı kişiler yer alıyor

Facebook’un ana şirketi Meta tarafından yayınlanan üçüncü çeyrek tehdit raporuna göre Orta Doğu’daki ülkeleri hedef alan koordineli bir harekatın ABD ordusuyla bağlantılı olduğu ortaya çıktı.

Facebook’un genellikle hükümetler tarafından yürütülen hayali veya sahte sosyal medya kampanyalarını tanımlamak için kullandığı bir terim olan “eşgüdümlü gerçek dışı davranış” konusundaki kurallarını ihlal ettikleri gerekçesiyle Facebook içerisinde 39 hesap, 16 sayfa ve 2 grup kaldırılırken, Instagram tarafında ise 26 hesap kaldırıldı. Sahte hesaplarla yürütülen kampanya çerçevesinde özellikle Afganistan, Cezayir, İran, Irak, Kazakistan, Kırgızistan, Rusya, Somali, Suriye, Tacikistan, Özbekistan ve Yemen’e odaklanılmış.

Gerçekleştirilen araştırmalarda bu sahte hesapların belirli bir küme halinde hareket ettikleri tespit edilmiş. Bu kümelerin İran ve Körfez, Orta Asya ve Orta Doğu ve Kuzey Afrika’ya odaklandığı belirtiliyor. Tipik olarak her bir kümenin, belirli bir ülkedeki spor ve kültür de dahil olmak üzere belirli temalar ile ilgili gönderi paylaştığı gözlemlenmiş. Bu gönderilerde ayrıca ABD ile askeri iş birliklerlerin yanı sıra İran, Rusya ve Çin eleştirileri yer almış.

Facebook, kampanyanın hedeflediği tek sosyal medya sitesinin kendileri olmadığınıda belirtiyor. Araştırmalar çerçevesinde Twitter, YouTube, Telegram, VKontakte, Odnoklassniki ve diğer blog ve internet sitelerinde de benzer taktikleri kullanan sahte hesap ve gönderiler keşfedilmiş.

Sahte hesaplar tarafından yapılan paylaşımlar analiz edildiğinde, hedeflenen ülkelerdeki çalışma saatleri yerine ABD çalışma saatleri içerisinde paylaşım yaptıkları tespit edilmiş. Yayınlanan paylaşımların ise gerçek hesaplardan çok az etkileşim aldığı veya hiç almadığı görülmüş.

Operasyonun arkasındaki kişiler genel olarak Arapça, Farsça ve Rusça dillerinde terörle ilgili endişeler, ABD ordusuyla ilgili övgüler, Covid-19 salgını da dahil olmak üzere güncel konular hakkında paylaşımlar yapmışlar. Fakat bunların bir kısmı Facebook’un yanlış bilgilendirme politikasını ihlal ettiği için kaldırılmış.

Yine operasyonun arkasındaki kişilerin Rusya’nın Ukrayna’yı işgali, Çin’in Uygur halkına yönelik muamelesi, İran’ın Ortadoğu’daki nüfuzu, Rusya ve Çin’in Afganistan’daki Taliban rejimine verdiği destek de dahil olmak üzere İran, Çin ve Rusya’yı eleştiren paylaşımlar yaptığı tespit edilmiş.

Araştırmalar sonucunda operasyonun arkasındaki kişilerin kimliklerini ve koordinasyonlarını her ne kadar gizlemeye çalışsa da, ABD ordusuyla bağlantılı kişiler olduğu tespit edilmiş.

Bunlar ilginizi çekebilir

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor
Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Siber güvenlik şirketi Bitdefender, geçmişten kalma kalıntıları kullanan basit ama etkili bir fidye yazılımı olarak tanımladığı ShrinkLocker ile ilgili şifre çözücü yayınladı. Bitdefender tarafından ShrinkLocker ile ilgili hem şifre çözücü hem de fidye yazılımın nasıl çalıştığı ile ilgili ayrıntılı bir teknik araştırma yayınlandı. ShrinkLocker'ın daha karmaşık şifreleme algoritmalarına

By Editor