Emsisoft, BlackMatter fidye yazılımı kurbanları için şifre çözücü yayınladı

Emsisoft, BlackMatter fidye yazılımı kurbanları için şifre çözücü yayınladı

Yeni Zelanda merkezli siber güvenlik şirketi Emsisoft, BlackMatter fidye yazılımına daha önce maruz kalmış kurbanlar için ücretsiz bir şifre çözücü aracını kullanıma sunduğunu duyurdu. Daha önce bu fidye yazılımından etkilenen kişi veya kurumların kendileriyle iletişime geçmelerini beklediklerini belirtiyorlar.

Şirket tarafından duyurulan şifre çözücü aracı, elde ettikleri dosyaları inceledikten sonra BlackMatter fidye yazılımının şifreleme şemasında bulunan kusurlar sayesinde oluşturulmuş. Şifre çözücünün Temmuz ve Eylül ayının sonlarında şifrelenmiş dosyalar üzerinde çalıştığı belirtiliyor.

Emsisoft CTO’su Fabian Wosar,  geçmişte tanımlayamadıkları ve iletişime geçemedikleri BlackMatter kurbanlarına ulaşmanın bir yolu olarak şifre çözücüyü kamuoyuna duyurduklarını belirtti. Wosar, BlackMatter çetesinin kodunu daha önce yamalamasını önlemek için bu şifre çözücünün varlığını daha önce açıklamadıklarını söyledi.

BlackMatter Hakkında

21 Temmuz 2021’de bir yer altı forumunda “BlackMatter” adlı bir kullanıcı bir gönderi yayınladı. Gönderiye göre fidye yazılım çetesi, sadece 100 Milyon Dolar veya daha fazla geliri olan şirketlerle ilgilendiklerini belirttiler. Bu gönderiden 1 hafta sonra ise grup kurbanlarını yayınladığı .onion uzantılı web sitelerini duyurdu. Diğer fidye yazılım çeteleri gibi RaaS (Hizmet olarak Fidye Yazılımı) hizmeti veren grubun kendince belirlediği kurallara göre hiçbir şekilde hastahaneler, petrol veya gaz endüstrisine, kritik altyapılara, savunma endüstrisine, kamu kuruluşlarına ve kâr amacı gütmeyen kuruluşlara saldırı düzenlemeyeceklerini belirtmişti.

Grubun yeni olmasına karşın, daha önce faaliyetlerine son veren DarkSide adlı diğer bir fidye yazılım çetesinin uzantısı olabileceğine dikkat çekiliyor.

Bunlar ilginizi çekebilir

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor
Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Siber güvenlik şirketi Bitdefender, geçmişten kalma kalıntıları kullanan basit ama etkili bir fidye yazılımı olarak tanımladığı ShrinkLocker ile ilgili şifre çözücü yayınladı. Bitdefender tarafından ShrinkLocker ile ilgili hem şifre çözücü hem de fidye yazılımın nasıl çalıştığı ile ilgili ayrıntılı bir teknik araştırma yayınlandı. ShrinkLocker'ın daha karmaşık şifreleme algoritmalarına

By Editor