CISA: Hive fidye yazılım grubu 1300'den fazla kurbandan 100 milyon dolardan fidye geliri elde etti

CISA: Hive fidye yazılım grubu 1300'den fazla kurbandan 100 milyon dolardan fidye geliri elde etti

Birkaç ABD’li kurumun ortaklaşa yayınladığı yeni bir rapora göre aktif fidye yazılım gruplarından biri olan Hive, dünya genelinde Haziran 2021 ile Kasım 2022’e kadar olan zaman içerisinde 1300’den fazla şirkete gerçekleştirdiği saldırılardan 100 milyon dolardan fazla gelir elde etmiş.

Yayınlana teknik rapor Sağlık ve İnsan Hizmetleri (HHS) Bölümü, Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) ve FBI tarafından ortaklaşa hazırlanmış.

FBI’ın elde ettiği verilere göre Hive fidye yazılım grubu, Haziran 2021-Kasım 2022 arasında dünya çapında 1300’den fazla şirkete siber saldırı gerçekleştirmiş. Gerçekleştirmiş olduğu bu saldırılardan da yaklaşık olarak 100 milyon dolar fidye geliri elde etmiş. Hive grubu ilk erişimi elde edebilmek için tipik olarak bilinen içerisinde zararlı yazılım barındıran ek dosyaların yer aldığı kimlik avı mailleri yolunu kullanmışlar. Hedef alınanlar arasında devletlere ait tesisler, Telekomünikasyon, kritik sanayi kuruluşları, BT şirketleri, sağlık sektörü özellikle göze çarpan endüstriler arasında yer alıyor.

Raporda yer alan biliglere göre hedef alınan şirket veya kuruluşa ait veriler şifrelendikten sonra Hive aktörleri, canlı sohbet panelinde ilgili kuruluşa fidye miktarını ve son ödeme tarihini bildiriyorlar. İlgili fidye ödemelerini almak için de Bitcoin kullanılıyor. Bununla birlikte herhangi bir fidye ödemeden tekrar aktif olan sunuculara Hive grubu tarafından tekrardan ransomware saldırısı düzenlendiği görülmüş.

Grubun gerçekleştirdiği saldırılarda çeşitli taktikler kullandığı ve daha önce duyurulan güvenlik açıklıklarından yararlandığı belirtiliyor. Bazı vakalarda elde edilen bilgilere göre grup aktörleri CVE-2020-12812’den yararlanarak çok faktörlü kimlik doğrulamayı da atlama becerisi göstermiş ve FortiOS sunucularına erişim elde etmişler. Yine başka vakalardan elde edilen bilgilere göre Microsoft Exchange zafiyetlerinden yararlanmışlar.

Bunlar ilginizi çekebilir

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor
Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Siber güvenlik şirketi Bitdefender, geçmişten kalma kalıntıları kullanan basit ama etkili bir fidye yazılımı olarak tanımladığı ShrinkLocker ile ilgili şifre çözücü yayınladı. Bitdefender tarafından ShrinkLocker ile ilgili hem şifre çözücü hem de fidye yazılımın nasıl çalıştığı ile ilgili ayrıntılı bir teknik araştırma yayınlandı. ShrinkLocker'ın daha karmaşık şifreleme algoritmalarına

By Editor