CISA: Black Basta fidye yazılımı 500'den fazla kuruluşu etkiledi

CISA: Black Basta fidye yazılımı 500'den fazla kuruluşu etkiledi

Siber Güvenlik ve Altyapı Güvenliği Ajansı (CISA) tarafından yayınlanan yeni danışman belgesine göre Black Basta fidye yazılımı grubunun Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralya’daki kritik altyapı kuruluşları da dahil olmak üzere dünya çapında 500’den fazla kuruluşu hedef aldığını belirtti.

CISA, FBI, HHS ve MS-ISAC tarafından ortaklaşan oluşturulup yayınlanan yeni danışman belgesine göre Black Basta’ya bağlı kuruluşlar, sağlık kurumları da dahil olmak üzere 16 kritik altyapı sektöründen 12’sine saldırılar düzenledi. CISA, hassas ve yüksek değerli kuruluşlara ilk erişim sağlamak için tehdit aktörlerinin genellikle hedef odaklı kimlik avı ve yazılım açıklarından yararlandığını belirtiyor.

Rapid7 araştırmacılarının yeni bulgularına göre Black Basta bağlı kuruluşlarının en azından bir kısmının hedefledikleri kurbanlara yönelik çok sayıda spam e-posta gönderip, ardından onları ulaşarak teknik yardım teklif ettiğini gözlemlemiş. Kurbanlar, teklifi kabul ettikleri andan itibaren saldırılar başlamış.

Araştırmacılar, hedeflenen kurbanlara yönelik temel spam korumalarını aşmaya yetecek kadar bir e-posta dalgasıyla ilk aşamanın başladığını fark etmiş. Gönderilen  e-postaların çoğunun gerçek kuruluşlara ait haber bültenlerine kaydolma bildirimlerinden oluştuğu belirtiliyor. BT personeli gibi davranıp hedeften AnyDesk yada Windows’un uzaktan destek aracı indirmesi gerektiğini belirtiyorlar ve başarılı bir sosyal mühendislik saldırısı sonrasında kurbanı yönlendirerek içeriye sızmış oluyorlar.

Araştırmacılar, saldırganların bazı kimlik bilgilerini topladığını gözlemlemiş olsalar da özellikle herhangi bir toplu veri sızıntısı veya gasp örneğini tespit etmemişler.

Bunlar ilginizi çekebilir

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor
Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Siber güvenlik şirketi Bitdefender, geçmişten kalma kalıntıları kullanan basit ama etkili bir fidye yazılımı olarak tanımladığı ShrinkLocker ile ilgili şifre çözücü yayınladı. Bitdefender tarafından ShrinkLocker ile ilgili hem şifre çözücü hem de fidye yazılımın nasıl çalıştığı ile ilgili ayrıntılı bir teknik araştırma yayınlandı. ShrinkLocker'ın daha karmaşık şifreleme algoritmalarına

By Editor