Apple'dan kullanıcı gizliliğini tehlikeye atacak yeni planlar
Apple’ın çocuklara yönelik cinsel istismar görüntüleri için iPhone’ları taramasını sağlayacak bir güvenlik güncelleştirmesi planladığı belirtiliyor. NeuralMatch adı verilen yeni özellik çerçevesinde ABD’li bir kullanıcının iPhone’unda depolanan ve iCloud yedekleme sistemine yüklenen fotoğrafları sürekli olarak tarayacağı belirtiliyor.
Şirketin bu konuda her Apple cihazına yüklemeyi planladığı iki özellik bulunuyor. Bunlardan bir tanesi, NCMEC tarafından – Türkçe diline çevirdiğimizde Ulusal Kayıp ve İstismara Uğrayan Çocuklar Merkezi olarak geçiyor- sağlanan ve bilinen çocuk istismarlarıyla ilgili materyallerin bulunduğu CSAM veritabanındaki bir fotoğrafla eşleşip eşlemediğini görmek için, iCloud Fotoğraflar’a herhangi bir yeni dosya yükleneceği zaman tüm fotoğrafları tarayacak bir özellik olarak geçiyor.
Planlanan ikinci bir özellik ise reşit olmayanlara ait belirlenen hesaplardan, gönderilen veya alınan tüm iMessage görüntülerini taramak. Eğer görüntülerde cinsel içerikli veya uygunsuz bir öğeye rastlanırsa, bu gönderiler alındığında veya gönderildiğinde ebeveynler bilgilendirmiş olacak. Ayrıca bu özelliğin ebeveynler tarafından açılıp-kapatılabileceği de belirtiliyor.
Apple, 2016 yılında iPhone kilidini açmayı reddetmişti
Her ne kadar Apple tarafından çocuk istismarını önleme adına çıkarılacaksa da işin arka planında başka eylemlere de sebebiyet verme olasılığı çok yüksek bir ihtimal olarak duruyor. Çünkü şirket daha önce kullanıcı gizliliğine önem verdiği için ABD’deki kolluk kuvvetleriyle bir problem yaşamıştı ve şirketin şu anda dile getirdiği yeni özellikler, daha öncesindeki düşüncelerine göre neredeyse çok zıt bir konumda yer alıyor. Çünkü şirket bu özelliklerle birlikte kolluk kuvvetleriyle daha sıkı çalışacağını belirtiyor.
Şirket, 2016 yılında San Bernardino terör saldırısının arkasındaki zanlıya ait bir iPhone’un kilidini açmayı reddettikten sonra FBI ile büyük problemler yaşamıştı ve kullanıcılara ait verilerin gizliliği konusunda kesin bir tavır takınmıştı. Fakat daha sonra FBI, bir şirketle anlaşarak ilgili cihazın verilerine erişebilmişti.
Yeni özellikler benzer endişeleri beraberinde getiriyor
Her ne kadar çocuk istismarı ile mücadele çabalarının artırılmasına yönelik geniş bir destek olsada, bu tür bir mekanizmanın diğer kullanıcılar tarafına kayabileceğinden endişe ediliyor. Otoriter rejimlerin vatandaşlarını gözetlemesi gerçeği göz önündeyken bu özellikler sebebiyle, onlara başka kapılar açabileceği düşünülüyor.
Otoriter rejimlere sahip ülkeler, internet yasaklarıyla ilgili pek çok yasa çıkarttılar ve çıkarmaya devam ediyorlar. Apple’ın yapacağı değişiklikler uçtan uca mesajlaşmalarda bir tür arka kapı açıp, mesajları tarama ve bunlarla ilgili raporlama sunacaktır. Belki de otoriter rejimler yeni yasalar çıkartıp, bu mesajlaşmalardan hükümet karşıtları tarafından protesto amaçlı yapılmış posterlerin kaldırılmasını isteyecektir. Yada bunları paylaşan kullanıcılara ait verileri talep edeceklerdir. Veya eşcinsellik ile ilgili her türlü şeyi yasaklayan rejimler, yine bunların kaldırılmasını ve kısıtlanmasını talep edecektir. Aslında bu örnekler, çok fazla çeşitlenlendirilebilir ve endişe duyulması için gayet makul gözüküyor.
Diğer bir endişe duyulması gereken kısımda Apple’a karşı denetimi kim gerçekleştirecek. Yada kim nasıl bilecek Apple’ın çizgiyi aşıp-aşmadığını.