Yeni liste: Türkiye’deki fidye yazılım kurbanı şirketler

Yeni liste: Türkiye’deki fidye yazılım kurbanı şirketler

Fidye yazılım kurbanlarının yayınlandığı kaynakların yanında, özellikle kurban olarak açıklanan Türkiye merkezli kurum ve kuruluşlara odaklanmak için “Ransomware Kurbanları” adlı yeni bir liste oluşturduk. 2021 yılında bu konuyla ilgili bir yazı paylaşmıştık ancak o zaman bu yana pek güncel tutamamıştık.

Listeyi oluştururken açık kaynaklardan ve KVKK veri ihlali bildirimlerinden yararlandık. Açık kaynakları biraz daha iyi açıklamak gerekirse; tehdit aktörleri genel itibariyle Tor üzerindeki .onion uzantılı web sitelerinde kurbanlarını açıklıyorlar. Daha sonrasında bu açık kaynaklar, buralardan aldıkları referansla kendi kanalları ya da sayfaları üzerinde yayınlıyorlar. Listeyi oluştururken de genel itibariyle yararlandığımız bu açık kaynaklar olmuştur. Bazı zamanlar ise direkt olarak tehdit aktörlerinin .onion uzantılı web sitelerine gidip, incelediğimiz durumlarda olmuştur.

İkinci olarak en önemli kaynağımız KVKK veri ihlali bildirimleri oldu. Bu bildirimlerde fidye yazılım kaynaklı olarak açıklananlarda yer alan şirketlerin pek çoğu, bilinen herhangi bir fidye yazılım aktörü tarafından üstlenilmemiş olması da ilginç bir nokta olarak yer alıyor.

Sitenin üst tarafından “Listeler” adında yeni bir kısım oluşturduk. Bildiğiniz üzere Türkiye’den çıkmış yada Türk kurucuların yer aldığı siber güvenlik girişimlerini de “Girişimler” sayfamızda yayınlıyoruz. Hem “Ransomware Kurbanları” adlı yeni listemizi hem de “Girişimler” adlı listemizi “Listeler” altında birleştirdik.

Yeni listede şirket adı, açıklanma tarihleri ve tehdit aktörleri adlı üç tane kolon yer alıyor. Verilerin başlangıç yılı 2021 yılından itibaren başlıyor ve daha önceki yıllarda yayınlanmış olup, bulamadıklarımız da mevcut olabilir. Zaman içerisinde tüm eksiklikleri de düzeltmeye gayret edeceğiz.

Bu konuyla ilgili olarak listede yer almayan şirketler olduğunu düşünüyorsanız, “editor@webrecord.media” e-posta adresine mail olarak atabilirsiniz.

Bunlar ilginizi çekebilir

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor
Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Siber güvenlik şirketi Bitdefender, geçmişten kalma kalıntıları kullanan basit ama etkili bir fidye yazılımı olarak tanımladığı ShrinkLocker ile ilgili şifre çözücü yayınladı. Bitdefender tarafından ShrinkLocker ile ilgili hem şifre çözücü hem de fidye yazılımın nasıl çalıştığı ile ilgili ayrıntılı bir teknik araştırma yayınlandı. ShrinkLocker'ın daha karmaşık şifreleme algoritmalarına

By Editor