Yeni liste: Türkiye’deki fidye yazılım kurbanı şirketler
Fidye yazılım kurbanlarının yayınlandığı kaynakların yanında, özellikle kurban olarak açıklanan Türkiye merkezli kurum ve kuruluşlara odaklanmak için “Ransomware Kurbanları” adlı yeni bir liste oluşturduk. 2021 yılında bu konuyla ilgili bir yazı paylaşmıştık ancak o zaman bu yana pek güncel tutamamıştık.
Listeyi oluştururken açık kaynaklardan ve KVKK veri ihlali bildirimlerinden yararlandık. Açık kaynakları biraz daha iyi açıklamak gerekirse; tehdit aktörleri genel itibariyle Tor üzerindeki .onion uzantılı web sitelerinde kurbanlarını açıklıyorlar. Daha sonrasında bu açık kaynaklar, buralardan aldıkları referansla kendi kanalları ya da sayfaları üzerinde yayınlıyorlar. Listeyi oluştururken de genel itibariyle yararlandığımız bu açık kaynaklar olmuştur. Bazı zamanlar ise direkt olarak tehdit aktörlerinin .onion uzantılı web sitelerine gidip, incelediğimiz durumlarda olmuştur.
İkinci olarak en önemli kaynağımız KVKK veri ihlali bildirimleri oldu. Bu bildirimlerde fidye yazılım kaynaklı olarak açıklananlarda yer alan şirketlerin pek çoğu, bilinen herhangi bir fidye yazılım aktörü tarafından üstlenilmemiş olması da ilginç bir nokta olarak yer alıyor.
Sitenin üst tarafından “Listeler” adında yeni bir kısım oluşturduk. Bildiğiniz üzere Türkiye’den çıkmış yada Türk kurucuların yer aldığı siber güvenlik girişimlerini de “Girişimler” sayfamızda yayınlıyoruz. Hem “Ransomware Kurbanları” adlı yeni listemizi hem de “Girişimler” adlı listemizi “Listeler” altında birleştirdik.
Yeni listede şirket adı, açıklanma tarihleri ve tehdit aktörleri adlı üç tane kolon yer alıyor. Verilerin başlangıç yılı 2021 yılından itibaren başlıyor ve daha önceki yıllarda yayınlanmış olup, bulamadıklarımız da mevcut olabilir. Zaman içerisinde tüm eksiklikleri de düzeltmeye gayret edeceğiz.
Bu konuyla ilgili olarak listede yer almayan şirketler olduğunu düşünüyorsanız, “editor@webrecord.media” e-posta adresine mail olarak atabilirsiniz.