Google, 5 milyar dolarlık tüketici gizliliği davasında uzlaşmayı kabul etti

Google, 5 milyar dolarlık tüketici gizliliği davasında uzlaşmayı kabul etti

Google ile tüketiciler arasında yaklaşık 4 yıldır süren hukuki mücadelede, teknoloji devinin sözde “Gizli” modda gezinirken kullanıcıları gizlilik konusunda aldatıp, izlediği iddia ediliyordu. Şirket, geçen hafta Salı günü uzlaşmayı kabul etti. Toplu davada ise en az 5 milyar dolar tazminat talep edilirken, uzlaşma koşulları henüz açıklanmadı.

2020’de açılan toplu davada davacılar Google’ın, kullanıcıların gizli modu Chrome’da kullanmasına rağmen internet tarama etkinliğini izleyen uygulamalarda çerezler, analizler ve araçlar kullanması nedeniyle milyonlarca kişinin gizliliğini yasadışı bir şekilde ihlal ettiğini savundu.

Teknoloji devine karşı 2020 yılında yapılan ilk şikayette, Google’ın “tüketicilerin veri gizliliklerini korumak için üstlendikleri önlemler ne olursa olsun, tüketici tarama geçmişini ve diğer web etkinliği verilerini takip ettiği ve topladığı” belirtiliyordu.

Şikayetin devamında “Aslında, Google kullanıcıları ‘özel tarama modu’ etkinleştirilmiş bir web tarayıcısı başlattığında bile (Google’ın web’de özel olarak gezinmek isteyen kullanıcılara önerdiği gibi), Google yine de kullanıcıların tarama verilerini ve diğer tanımlayıcı bilgilerini izler,” diye belirtildi.

Geçen hafta varılan anlaşmanın hâlâ federal bir yargıç tarafından onaylanması gerekiyor. Şartlar açıklanmadı ancak dava başlangıcında kullanıcılar adına en az 5 milyar dolar talep ediliyordu. Davacıların avukatları, nihai uzlaşma anlaşmasını 24 Şubat’a kadar mahkemeye sunmayı beklediklerini söyledi.

Google, anlaşmaya ilişkin yorum taleplerine ise  hemen yanıt vermedi.

Bunlar ilginizi çekebilir!

Romanya seçimleri: AB, TikTok'un verileri dondurmasını ve saklamasını emretti

Romanya seçimleri: AB, TikTok'un verileri dondurmasını ve saklamasını emretti

Avrupa Komisyonu, Romanya'da devam eden seçimler sırasında gizliliği kaldırılmış istihbarat belgelerinin ardından Dijital Hizmetler Yasası kapsamında TikTok'un verileri dondurmasını ve saklamasını emretti. Görevden ayrılan Cumhurbaşkanı Klaus Iohannis tarafından 28 Kasım 2024 tarihli toplantıda alınan karar doğrultusunda gizliliği kaldırılmış istihbarat belgeleri, 5 Aralık Çarşamba günü resmi olarak

By Editor
Suçlular tarafından kullanılan şifreli mesajlaşma servisi MATRIX kapatıldı

Suçlular tarafından kullanılan şifreli mesajlaşma servisi MATRIX kapatıldı

Suçlular tarafından kullanılan "karmaşık" bir şifreli mesaşlaşma servisi olan MATRIX, Fransız ve Hollandalı yetkililerin yer aldığı ortak bir soruşturma ekibi tarafından çökertildi. Europol tarafından verilen bilgilere göre MATRIX adı verilen ve suçlular için oluşturulan mesajlaşma servisi, ilk olarak 2021 yılında Hollandalı bir gazetecinin öldürülmesinden hüküm giymiş bir suçlunun

By Editor