Facebook: Pakistanlı bilgisayar korsanları, eski Afgan hükümetinde çalışan kişileri hedef aldı

Facebook: Pakistanlı bilgisayar korsanları, eski Afgan hükümetinde çalışan kişileri hedef aldı

Bir grup Pakistanlı bilgisayar korsanı, Taliban rejiminin ülkeyi ele geçirmesinden sonra eski Afganistan hükümetinde daha önce görev almış kişileri hedef almak ve bu kişilerin cihazlarına kötü amaçlı yazılım bulaştırmak için sahte bir Android uygulama mağazası oluşturdu.

Facebook güvenlik ekibi tarafından yayınlanan rapora göre bu yılın Nisan – Ağustos ayları arasında bu siber casusluk kampanyasının hız kazandığı, SideCopy olarak bilinen Pakistanlı tehdit aktörü tarafından Taliban’dan önceki Afgan hükümetinde özellikle orduda ve diğer kolluk kuvvetlerinde görev almış kişiler hedef alınmış.

Araştırmacılar, SideCopy operatörlerinin Facebook platformu üzerinde tipik olarak genç kadın resimlerinin yer aldığı sahte profiller oluşturup, daha sonrada hedeflenen kişilere kimlik avı bağlantılarına tıklamalarını sağlatmaya çalışmışlar. Kimlik avı dışında ise içerisinde kötü amaçlı android uygulamalarını barındıran sahte uygulama mağazalarına yönlendirmişler.

Facebook, SideCopy operatörlerinin genellikle sohbet mesajlaşma uygulamaları gibi görünen kötü amaçlı uygulamalar kullandığını belirtiyor. Bu sohbet uygulamlarının ise genel olarak Viber ve Signal gibi bilinen markalarını taklit ettiklerini ve bazı zamanlarda ise yeni bir isim altında uygulama oluşturduklarını gözlemlemişler. Bunlar arasında HappyChat, HangOn, ChatOut, TrendBanter, SmartSnap ve TeleChat adlı uygulamalar yer alıyordu.

Bu kötü amaçlı uygulamlardan bir kısmı PJobRAT, diğer bir kısmı ise daha önce raporlarda yer almayan Mayhem adlı zararlı yazılım türlerini içeriyormuş. Bu zararlı yazılımlar çalıştığı cihazlarda tüm kontrolü ele geçirebiliyorlarmış.

Suriye Hükümetiyle bağlantılı üç ayrı tehdit aktörünün faaliyetleri tespit edilip, durduruldu

Facebook güvenlik araştırmacıları ayrıca Suriye hükümetiyle bağlantılı üç ayrı tehdit aktörünün faaliyetlerini tespit edip, bu faaliyetlere ilşkin oluşumların platformdan kaldırılmış. Bu tehdit aktörleri arasında:

Suriye Elektronik Ordusu – İnsan hakları aktivistlerini, gazetecileri ve iktidardaki rejime karşı çıkan diğer muhalif grupları hedef almış
APT-C-37 – Özgür Suriye Ordusu ile bağlantılı kişileri ve o zamandan beri muhalif güçlere katılan eski askeri personeli hedef almış
Yeni bir aktör: Diğer bilinen aktörlere ziyada yeni bir tehdit aktörü olma ihtimali güçlü olabilir. Bu aktörde diğerleri gibi azınlık grupları, aktivistleri, muhalefeti ve Kürt gazetecileri hedef almış.

Facebook araştırmacıları, yukarıdaka ilk iki sırada yer alan Suriye Elektronik Ordusu ve APT-C-37 faaliyetlerini ülkenin en önemli istihbarat servisi olan Suriye Hava Kuvvetleri İstihbarat Müdürlüğü içindeki iki ayrı birimiyle resmi olarak ilişkilendirdi.

Bunlar ilginizi çekebilir

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac'lere yönelik kullanılan iki 0-Day için güncelleştirme duyurdu

Apple, Intel tabanlı Mac sistemlerine yönelik saldırılarda tehdit aktörleri tarafından istismar edilen iki tane sıfırıncı gün açığı (0-Day) ile ilgili acil güvenlik güncellemeleri yayınladı. Şirket tarafından yayınlanan ayrıntılara göre MacOS Sequoia'da CVE-2024-44308 olarak izlenen JavaScriptCore ve CVE-2024-44309 olarak izlenen WebKit bileşenlerinde zafiyetler yer alıyor. Bu iki zafiyette Google

By Editor
Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı girişimi ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan yatırım aldı

Siber tehdit istihbaratı alanınında çözümler sunan ThreatMon, Pragma Capital Partners'tan (PCP) yatırım aldı. Gerçekleşen yatırım ile ilgili herhangi bir finansal veri paylaşılmadı. 2018 yılında kurulan ThreatMon'un verdiği hizmetler arasında atak yüzeyi istihbaratı, siber tehdit istihbaratı, marka koruması, darkweb izleme ve tedarik zinciri gibi alanlar yer alıyor

By Editor
Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Bitdefender, ShrinkLocker fidye yazılımı için şifre çözücü yayınladı

Siber güvenlik şirketi Bitdefender, geçmişten kalma kalıntıları kullanan basit ama etkili bir fidye yazılımı olarak tanımladığı ShrinkLocker ile ilgili şifre çözücü yayınladı. Bitdefender tarafından ShrinkLocker ile ilgili hem şifre çözücü hem de fidye yazılımın nasıl çalıştığı ile ilgili ayrıntılı bir teknik araştırma yayınlandı. ShrinkLocker'ın daha karmaşık şifreleme algoritmalarına

By Editor