Çağrı sahteciliği hizmeti veren”Russian Coms”, NCA tarafından kapatıldı

Herhangi bir kurum ve kuruluşun telefon numaralarını taklit etme üzerine “Russian Coms” adlı hizmeti geliştiren ve yöneticisi olduğu şüphelenilen iki kişi Londra’da tutuklandı

Birleşik Krallık Ulusal Suç Teşkilatı (NCA) tarafndan Perşembe günü yapılan açıklamada, herhangi bir kurum ve kuruluşun telefon numaralarını taklit etme üzerine “Russian Coms” adlı hizmeti geliştiren ve yöneticisi olduğu şüphelenilen iki kişinin Londra’da tutuklandığı belirtildi.

NCA’nın verdiği bilgilere göre 2021 yılında kurulan “Russian Coms’un verdiği hizmetle daha çok finans, sigorta, telekomünikasyon ve kolluk kuvvetlerinden aranıyormuş gibi görünme olanığı tanıyordu. Başlangıçta kiralık akıllı bir cihaz üzerinden hizmet vermeye başlasalarda, daha sonrasında web üzerinden kiralama yöntemini de devreye almışlar ve bu hizmeti amiral gemisi olarak lanse etmişler. Aralarında ABD, Yeni Zelanda, Norveç, Fransa ve Bahamalar’ın da bulunduğu dünya genelinde 107 farklı ülkeyi aradıkları biliniyor.

Platformun yol açtığı toplam kayıp henüz bilinmemekle birlikte yetkililer, Russian Coms kullanıcılarının 500 bin benzersiz telefon numarasına yaptığı 1.3 milyondan fazla aramayı tespit ettiklerinni, bu aramalardan yaklaşık 170 binin 5 dakikadan uzun sürdüğünü, bunun da başarılı bir dolandırıcılık örneği olduğunu belirtiyor.

NCA, suçlular kurbanların güvenini kazanmak için bir bankanın numarasını taklit etme ve ardından kurbanı hesabının dolandırıcılık faaliyetine maruz kaldığına ikna etmesini içeriyordu. Daha sonra da kurbanların tasarruflarını korumak için paralarını başka bir hesaba aktarmaya ikna ediyorlardı.

KAYNAK:
Birleşik Krallık Ulusal Suç Teşkilatı (NCA)

Yetkililer tarafından ele geçirilen mobil cihazda, normal bir cihaz olarak görünebilmesi adına hiçbir işlevi olmayan bir dizi sahte uygulamanın yüklü olduğu görülmüş. Cihazın IP adresini gizlemeye olanak tanıyan birkaç farklı VPN uygulaması ve etkinleştirildikten sonra mobil cihazdaki herşeyi silebilen başka bir uygulama daha keşfetmişler. 6 aylık kiralamanın ücreti ise 1200-1400 pound arasında değişiyormuş.

Suçlular tarafından web üzerinden arama hizmeti sunulan ve amiral gemisi olarak lanse ettikleri bu uygulamanın aylık ücreti ise 350 pound olarak belirlenmiş.

Platformu geliştirip yönettiği düşünülen iki kişi, Mart ayında NCA görevlileri tarafından Londra’nın Newham kentinde tutuklanmış. Bu tutuklanma ile birlikte platform, yetkililer tarafından kapatılmış ve önemli derecede istihbarat verileri sağlamış. Tutuklanan iki kişinin 26 ve 28 yaşlarında olduğu belirtilirken başka bir detay paylaşılmamış. Newham’dan 28 yaşındaki bir diğer şüphelide Nisan ayında tutuklanmış ancak şartlı kefaletle serbest bırakılmış.

NCA, Avrupa’da 1 ve Birleşik Krallık’ta da başka kişilerin tutuklandığını belirtti ancak bunlara ilişkin bir detay paylaşmadı. Bunlarla birlikte platformu kullanan dolandırıcılara yönelik soruşturmanın hala devam ettiğini belirtiliyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir