Ticari casus yazılım üreticisi Sandvine, demokratik olmayan ülkeleri terkedeceğini açıkladı

Otoriter ülkelerin başta insan hakları gözlemcilerini, muhalif kişileri ve vatandaşlarını gözetlemesine olanak tanıyan ticari casus yazılım üreticilerinden biri olan Kanada merkezli Sandvine, şirketin kapsamlı bir revizyon hareketi kapsamında "demokratik olmayan" ülkeleri terkedeceğini belirtti. Kanada merkezli şirket tarafından yapılan açıklamada, yeni stratejilerinin bir parçası olarak artık "demokrasiler için bir teknoloji çözüm lideri" olmak istediğini belirtti. Yine bu …

Otoriter ülkelerin başta insan hakları gözlemcilerini, muhalif kişileri ve vatandaşlarını gözetlemesine olanak tanıyan ticari casus yazılım üreticilerinden biri olan Kanada merkezli Sandvine, şirketin kapsamlı bir revizyon hareketi kapsamında “demokratik olmayan” ülkeleri terkedeceğini belirtti.

Kanada merkezli şirket tarafından yapılan açıklamada, yeni stratejilerinin bir parçası olarak artık “demokrasiler için bir teknoloji çözüm lideri” olmak istediğini belirtti. Yine bu kapsamda halihazırda 32 ülkeyi terkettiklerini, 24 ülkeyi terketmek için gerekli hazırlıkların sürdüğünü belirtiyor. Şirket, terk ettikleri ülkeler hakkında detay yayınlamadı ancak 2025 sonuna kadar toplamda 56 ülkeyi terk etmiş olacaklarını belirtti. Açıklamada müşteri olarak verilen tek isim Mısır olarak göze çarpıyor ve tam olarak buradan ayrılma süreci de 2025 yılının sonunu bulacak.

Şirketin yeni stratejisi ve bu kapsamda pek çok ülkeden çıkma kararı, ülkeleri “rejim türlerine” göre kategorize eden The Economist Intelligence Unit’in 2023 Demokrasi Endeksi’ne dayalı operasyonlarının incelenmesine dayandırdığını söyledi . Şirket ayrıca bu kararı “ABD Ticaret Bakanlığı, ABD Dışişleri Bakanlığı ve ABD hükümetinin diğer kilit üyeleriyle istişare ederek” aldığını söyledi.

Son yıllarda özellikle Citizen Lab ve benzeri diğer dijital hak savunucuları tarafından Sandvine dahil diğer ticari casus yazılım üreticileriyle ilgili pek çok rapor yayınlanmıştı. Bununla birlikte ABD hükümetinin bu ve benzeri şirketlerle ilgili son yıllarda aldığı ciddi yaptırım kararları da bulunuyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir