Brezilya Yüksek Mahkemesi, X’e erişim engeli getirdi

Brezilya Yüksek Mahkemesi, popüler sosyal medya platformu X'in ülkede yasal temsilci atamak için belirlenen son tarihi karşılayamaması, verilen para cezalarını usulüne uygun ödememesi ve tüm mahkeme kararlarına uymaması sebebiyle erişimin engellemesine karar verdi. Brezilya Yüksek Mahkemesi'nin Nisan ayında aldığı kararla, nefret söylemi ve yanlış bilgi yaydığı gerekçesiyle X'te yer alan belirli hesapların kapatılmasını istemişti ve …

Brezilya Yüksek Mahkemesi, popüler sosyal medya platformu X’in ülkede yasal temsilci atamak için belirlenen son tarihi karşılayamaması, verilen para cezalarını usulüne uygun ödememesi ve tüm mahkeme kararlarına uymaması sebebiyle erişimin engellemesine karar verdi.

Brezilya Yüksek Mahkemesi’nin Nisan ayında aldığı kararla, nefret söylemi ve yanlış bilgi yaydığı gerekçesiyle X’te yer alan belirli hesapların kapatılmasını istemişti ve X’in yöneticilerinie hükümet emirlerine uymalarını istemişti. Son bir kaç aydır ortada olan konu ile ilgili son iki haftadır farklı gelişmeler yaşandı. Reuters’un haberine göre Brezilyalı yargıç Alexandre de Moraes, platformdaki bazı içerikleri kaldırmaya yönelik yasal emirlere uymaması halinde X’in temsilcilerinden birini tutuklamakla gizli olarak tehdit etmiş.

Sosyal medya devi X, Moraes’in imzaladığı iddia edilen bir belgeyi yayınlayarak, emirlerine tam olarak uymadığı takdirde X temsilcisi Rachel Nova Conceicao’ya günlük 20.000 real (3653 dolar) para cezası ve tutuklama kararı verileceği belirtiliyor. X tarafından yapılan açıklamada, “Çalışanlarımızın güvenliğini korumak için Brezilya’daki operasyonumuzu derhal kapatma kararı aldık” dedi.

Brezilyalı yetkililer daha sonra X’in bölgede yasal bir temsilci atamasını talep ettiler ve verilmiş süre içerisinde yasal bir temsilci atamadıkları için X platformuna erişim engelleme kararı alındı. Engelleme, internet servis sağlayıcıları ile sınırlı kalmazken App Store ve Google Play Store’a uygulamayı platformlarından kaldırmaları emride verildi.

Brezilya diğer ülkelerden bir adım daha ileri giderek, platforma erişmek için sanal özel ağlar (VPN) veya diğer yöntemleri kullanan kişi ve şirketlere günlük 50 bin real (yaklaşık 9000 dolar) para cezası verilmesini emretti. 

Yetkililer, X’ten tüm yasal gereklilikleri yerine getirmesini, ödenmemiş para cezalarını usulüne uygun ödemesini ve ülkede bir yasal temsilcilik bulundurmasını istedi.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir