Milyonlarca dolar değerindeki kripto parayı aklayan Rus vatandaşı, Arjantin’de tutuklandı

Arjantin polisi (PFA), Kuzey Kore devlet destekli bir tehdit aktörü olan Lazarus grubu da dahil olmak üzere çocuk istismarcıları ve terör finansörlerinden milyonlarca dolar değerinde çalıntı kripto parayı almak ve aklamak suçlamasıyla 29 yaşındaki bir Rus vatandaşını Buenos Aires'te tutukladı. Blockchain analiz firması TRM Labs, Arjantinli yetkililere soruşturmalarında yardımcı olması için bir  rapor hazırlamış ve rapora …

Arjantin polisi (PFA), Kuzey Kore devlet destekli bir tehdit aktörü olan Lazarus grubu da dahil olmak üzere çocuk istismarcıları ve terör finansörlerinden milyonlarca dolar değerinde çalıntı kripto parayı almak ve aklamak suçlamasıyla 29 yaşındaki bir Rus vatandaşını Buenos Aires’te tutukladı.

Blockchain analiz firması TRM Labs, Arjantinli yetkililere soruşturmalarında yardımcı olması için bir  rapor hazırlamış ve rapora göre şüphelinin kripto para borsaları aracılığıyla paraları akladığı ve bunları nakit paraya çevirdiği iddia ediliyor.

Yetkililer, tutuklanan kişiyle ilgili ayrıntı vermesede sadece “VB” olarak adlandırdılar. Yerel basının haberine göre, Arjantin polisi tutuklama sırasında şüphelinin iki yıldır ülkede yaşamasına rağmen dili öğrenmemesi nedeniyle mahkeme kararını İspanyolca okuyup yapay zeka kullanarak Rusçaya çevirmek zorunda kaldı. Bununla birlikte  şüphelinin yedinci kattaki dairesinde evrak çantaları, çantalar ve sırt çantaları taşıyan kişilerin her gün gelip gittiği, döviz bozdurduğu ve kripto para transferleri yaptığı bir kara para aklama operasyonu kurduğunu bildirdi. İddiaya göre zanlının her ay daire değiştirdiği ve soruşturmaların başladığı Kasım 2023’ten bu yana takip edilmekten başarıyla kaçındığı belirtildi.

VB’nin faaliyetlerine yönelik soruşturmalara göre zanlı, Rus rublesi kullanarak 1.3 milyonun üzerinde USDT stablecoin satın aldığı ve Binance Pay üzerinden 2463 kripto para transferi gerçekleştirdiği, bunların toplam değerinin 4.5 milyon USDT’nin üzerinde olduğunu ortaya koyuldu.

Binance’dan gelen istihbaratla birlikte yetkililer zanlının yerini belirledikten sonra, operasyon başlatmış. Operasyonla kapsamında şüpheliye ait 15 milyon dolar değerinde kripto para varlığı, her biri 54 bin 290 dolar olan iki kripto para cüzdanı ve tüm elektronik cihazlara el koyulmuş.

VB’nin davasına ilişkin soruşturma ise yetkililerin, Kuzey Koreli siber suçluların Harmony Bridge hackleme davasında çaldıkları milyon dolarlık kripto paranın bir kısmının Arjantin merkezli bir kripto para cüzdanına ulaştığına dair bilgi almasıyla geçen Kasım ayında başladı. FBI daha sonra bu saldırıyı Lazarus grubuna bağlamıştı.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir