ABD, Karakurt fidye yazılım grubunun üyesi iddia edilen bir kişiyi suçladı

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Rusya merkezli siber suç grubunun bir üyesi ABD mahkemesinde kara para aklama, mali dolandırıcılık ve gasp suçlamasıyla suçlandı. Rusya'da yaşayan ve Letonya uyruklu olan 33 yaşındaki Deniss Zolotarjovs, Aralık 2023'te Gürcistan'da kolluk kuvvetleri tarafından tutuklanmış ve uzun bir süredir de gözaltında tutuluyormuş. Zolotarjovs, Ağustos 2024 içerisinde Gürcistan'dan ABD'ye …

ABD Adalet Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre Rusya merkezli siber suç grubunun bir üyesi ABD mahkemesinde kara para aklama, mali dolandırıcılık ve gasp suçlamasıyla suçlandı.

Rusya’da yaşayan ve Letonya uyruklu olan 33 yaşındaki Deniss Zolotarjovs, Aralık 2023’te Gürcistan’da kolluk kuvvetleri tarafından tutuklanmış ve uzun bir süredir de gözaltında tutuluyormuş. Zolotarjovs, Ağustos 2024 içerisinde Gürcistan’dan ABD’ye iade edilmiş. Mahkeme belegelerine göre Zolotarjovs, kurbanın verilerini çalan ve kripto para birimiyle fidye ödenmediği takdirde bu verileri ifşa etmekle tehdit eden Karakurt adlı fidye yazılımı grubuyla bağlantılıymış.

Karakurt, önceki yıllar içerisinde çok aktif bir konumda yer alan ancak daha sonrasında kaynak materyalller ve kaynak kodları sızan Conti ransomware grubuyla bağlantılı olarak biliniyor. Araştırmacılar, Karakurt’un Conti ile birlikte çalıştığı zamanlarda kuruluşların fidye yazılımı şifreleme sürecini engelleyebildiği saldırılar sırasında çalınan verileri paraya çevirmelerine olanak sağladığını öne sürüyor. Grubun en son aktif olduğu zamanlar ise 2023 yılının üçüncü çeyreğinde gerçekleşmiş.

Mahkeme belgeleri Zolotarjovs’u en az altı ismi açıklanmayan ABD şirketine yapılan saldırılarla ilişkilendiriyor. Zolotarjovs, Rus siber suç grubunun aktif bir üyesi olduğu, diğer üyelerle iletişim kurduğu, kurbanlardan alınan kripto paraları akladığı ve kurbanları gasp ettiği iddia ediliyor. Zolotarjovs, tutuklanan ve Amerika Birleşik Devletleri’ne iade edilen ve bu grupla ilgili iddia edilen ilk üyesi olarak geçiyor.

Leave a Reply

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir