Apple, RKN’dan gelen taleple 25 VPN uygulamasını App Store’un Rusça versiyonundan kaldırdı

Apple, Rusya'nın internet gözlemleyicisi Roskomnadzor'dan (RKN) gelen talep üzerine App Store'un Rusça versiyonunda bulunan Sanal özel ağ (VPN) uygulamalarından 25 tanesini kaldırdı.Haber ajansı Interfax'ın ilgili bakanlıktan aldığı bilgilere göre engellenen arasında NordVPN, Proton VPN, Red Shield VPN, Planet VPN, Hidemy.Name VPN, Le VPN ve PIA VPN gibi popüler mobil VPN uygulamaları yer alıyor. Roskomnadzor'un bu …

Apple, Rusya’nın internet gözlemleyicisi Roskomnadzor’dan (RKN) gelen talep üzerine App Store’un Rusça versiyonunda bulunan Sanal özel ağ (VPN) uygulamalarından 25 tanesini kaldırdı.

Haber ajansı Interfax‘ın ilgili bakanlıktan aldığı bilgilere göre engellenen arasında NordVPN, Proton VPN, Red Shield VPN, Planet VPN, Hidemy.Name VPN, Le VPN ve PIA VPN gibi popüler mobil VPN uygulamaları yer alıyor. Roskomnadzor’un bu yılın Mart ayında VPN’ler ile ilgili yürürlüğe koyduğu bir yasal dayanak bulunuyor ve kaldırılma işlemlerinin yasal gerekçesi olarak sunuluyor.

Red Shield VPN’nin yaptığı açıklamaya göre şirket, 2018 yılından bu yana Rus hükümetinin engelleme girişimlerine maruz kalıyor. Engellemelere mahkeme yoluyla itiraz etmesine karşın tüm davaları kaybetmiş ve bu süreçte AİHM’de de dava açmışlar.

Yasaklanan diğer bir şirket olan Le VPN, Rusya’da Telegram’ın erişilebilirliğini sağlamadaki rolü nedeniyle 2018 yılında RKN’nin radarına takılmış. Le VPN, bu zamana kadarda RKN tarafından pek çok engelleme girişimine karşın engellemeleri aşarak Rus kullanıcılara hizmet vermeye devam etmiş.