ABD, Kasperksy Lab’ı yasakladı ve pek çok yöneticisine yaptırım kararı açıkladı

ABD hükümeti tarafından Perşembe günü yapılan duyuruya göre Rus hükümetinin üzerindeki potansiyel kontrolü ve nüfuzundan endişelerinden dolayı Rusya merkezli olan siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab'a ait ürünlerin ABD'de satışının yasaklandığını duyurdu.Biden yönetimi aldığı kararla Kaspersky ve ona bağlı alt şirketlerinde ABD'de doğrudan ve dolaylı olarak herhangi bir siber güvenlik yazılımı ürünü ve hizmeti satışını yasakladı. …

ABD hükümeti tarafından Perşembe günü yapılan duyuruya göre Rus hükümetinin üzerindeki potansiyel kontrolü ve nüfuzundan endişelerinden dolayı Rusya merkezli olan siber güvenlik şirketi Kaspersky Lab’a ait ürünlerin ABD’de satışının yasaklandığını duyurdu.

Biden yönetimi aldığı kararla Kaspersky ve ona bağlı alt şirketlerinde ABD’de doğrudan ve dolaylı olarak herhangi bir siber güvenlik yazılımı ürünü ve hizmeti satışını yasakladı. Trump yönetimi de 2017 yılında casusluk riski nedeniyle Kaspersky’a ait ürün ve hizmetlerinin sadece federal kurumlarda kullanımınını yasaklamıştı ancak bu kadar kapsamlı bir yasak kararı duyurmamştı.

ABD Ticaret Bakanlığı Sanayi ve Güvenlik Bürosu (BIS), “Kaspersky, genel olarak diğer etkinliklerin yanı sıra yazılımını ABD’de satamayacak veya halihazırda kullanımda olan yazılımlara güncelleme sağlayamayacaktır” dedi.

Alınan karar kapsamında 29 Eylül 2024 tarihinden itibaren geçerli olmak üzere Kaspersky Lab siber güvenlik yazılımının yeniden satışı, entegrasyonu ve lisanslanması yasak hale gelecek. Bununla beraber daha önce uygulamayı kullanan kişi yada kurumların da bu tarihten itibaren herhangi bir güncelleme alamayacaklar. Gecikmenin amacı ise mevcut Kaspersky müşterilerine diğer ürünlere geçiş yapmaları için zaman tanımak olduğu düşünülüyor.

Kaspersky Lab’ın bir düzine yöneticisine ve bazı üst düzey yöneticilere yaptırım kararı açıklandı

Perşembe günü duyurulan yasaklanma kararından sonra ABD Hazine Bakanlığı tarafından Cuma günü yapılan yeni duyuru ile Kaspersky Lab’ın bir düzine yöneticisine ve bazı üst yöneticilere yaptırım kararı açıklandı. Kaspersky Lab’ın ana veya yan şirketlerine ya da şirketin CEO’su Eugene Kaspersky’ye herhangi bir yaptırım açıklanmadı.

Ayrıca Rus hükümetinin siber istihbarat hedeflerini desteklemek, Rus askeri ve istihbarat yetkilileriyle işbirlikleri nedeniyle AO Kaspersky Lab, OOO Kaspersky Group (Rusya) ve Kaspersky Labs Limited (UK) ABD Hazine Bakanlığı tarafından varlık listesine eklendi.